Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-09-14 18:00:00

Magyar tanárokat követelnek Erdélyben

Magyar főtanszékeket és magyar tagozatokat követel a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemre az Erdélyi Családszervezetek Szövetsége.

Az Erdélyi Családszervezetek Szövetsége nyilatkozatban követeli, hogy mentsék meg a magyar oktatást a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen úgy, hogy legyenek magyar főtanszékek és magyar tagozatok a kezdetben színmagyar MOGYE-n. Követelik továbbá, hogy foglalkoztassák a magyar professzorokat, mert bár a diákok fele magyar, a tanárok között alig akad magyar nemzetiségű.
 
Az Erdélyi Családszervezetek Szövetsége szomorú felháborodással vette tudomásul, hogy a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem vezetősége megköszönte kilenc magyar tanárának a tevékenységét, akik nélkül - véleményük szerint - elsorvad a magyar orvos- és gyógyszerészképzés Erdélyben. Felháborítónak tartják ugyanakkor, hogy a valóban nyugdíjaskorú, de az óraadó tanárként még az idén is szívesen tevékenykedő, magyar professzoroktól végérvényesen megváló román egyetemvezetés lehetetlenné tette a magyar nyelvű oktatást a 65 éves MOGYE-n. 

Az Erdélyi Családszervezetek Szövetsége felszólíta a román kormányt, annak RMDSZ-es kormánytagjait, hogy határozott fellépéssel helyeztessék vissza a magyar oktatókat helyükre, mert annak ellenére, hogy az egyetem diákjainak fele magyar, a tanároknak csak elenyésző hányada magyar nemzetiségű. Ha az RMDSZ képtelen a magyar orvosképzést megmentő politikai döntést kicsikarni, képtelen megvédeni az elsorvadástól az 1945-ben magyar egyetemként elindított, romániai magyar orvos- és gyógyszerészképző felsőoktatást, akkor felszólítják, lépjen ki a tanügyi törvényt felrúgó román kormányból. 

Az Erdélyi Családszervezetek Szövetsége figyelmezteti a kormányt, hogy Erdély magyar gyerekeit súlyos megkülönböztetés éri, hogyha engedik elsorvadni az egyetlen olyan felsőoktatási intézményt, ahol még lehet ilyen jellegű képzést szerezni magyarul. A szövetség határozott kiállást vár az RMDSZ kormánytagjaitól a gyermekek jövőjéért. Mint írják: "Ideje, hogy érvényt szerezzenek annak a tanügyi törvénynek, amelyet a magyar érdekvédelmi szövetség sikereként könyvelnek el.„

Nagycsaládosok Országos Egyesülete

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.