Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-21 13:20:00

LPM: elkótyavetyélt vagyon

Az LMP feljelentést tesz a megyei önkormányzatok vagyonának állami tulajdonba vétele miatt. Az ellenzéki párt szerint az ügyben felmerül a hivatali visszaélés és a hűtlen kezelés gyanúja – írták az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményükben.

A Szilágyi Péter országgyűlési képviselő és Falusi Norbert választmányi tag által szignált közlemény úgy fogalmaz, hogy az önkormányzati vagyon államosítása során a kormány alapvető jogelveket, jól működő intézményeket, struktúrákat „tesz a földdel egyenlővé, és elkótyavetyéli a helyi közösségek vagyonát”.

Megengedhetetlennek nevezik, hogy a kormány „a jogállami normákat, a tulajdonjog intézményét súlyosan sértő módon szervezze át a közszolgáltatások rendszerét”. Véleményük szerint most az eddig védett önkormányzati vagyon „felélése” következik, párhuzamosan a feleslegesnek ítélt intézmények bezárásával. „Spórolni akarnak a közszolgáltatásokon, és közben elkótyavetyélik a helyi közösségek vagyonát” – jelentik ki a közleményben.

Kiemelik, hogy a megyei közgyűlési elnökök nem rendelkeznek hatáskörrel az önkormányzati vagyon felett, ez a megyei közgyűlés kizárólagos hatásköre. Szilágyi Péter és Falusi Norbert tudomása szerint az elnökök a megállapodások aláírására semmilyen felhatalmazással nem rendelkeztek, ezért – írják – úgy látják, hogy az ügyben felmerül a hivatali visszaélés gyanúja.

Az átvállalni kívánt adósság és az ezen a címen átvett vagyon nincs arányban egymással – hangsúlyozzák az ellenzéki politikusok, akinek az álláspontja szerint ezek a döntések súlyos károkat okoznak a megyei önkormányzatoknak, ami felveti a hűtlen kezelés megalapozott gyanúját is.

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.