Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-07-24 14:59:00

Londoni elemzők: nem fog változni a magyar alapkamat

Konszenzusos vélemény a londoni elemzői közösségen belül, hogy a magyar jegybank monetáris tanácsa változatlanul hagyja a 6,00 százalékos alapkamatot keddi kamatdöntő ülésén.

A legtöbb citybeli elemző a külső kockázati tényezők miatt kizárja a belátható időn belüli kamatcsökkentést, ám londoni vélemények szerint a legutóbbi inflációs adatok nyomán a kamatemelés is lekerült a napirendről, és most már azok a citybeli házak sem jósolnak MNB-szigorítást az idei év végéig, amelyek korábban még számoltak az emelés lehetőségével.
Ez utóbbiak közé tartozik a JP Morgan, amelynek londoni felzárkózó piaci elemzői hétvégi előrejelzésükben közölték: jelenlegi prognózisuk az, hogy az MNB alapkamata 2011 végéig változatlan marad.

A JP Morgan citybeli felzárkózó piaci szakértői korábbi előrejelzéseikben még vártak "kisebb" MNB-kamatemeléseket az idei év utolsó és a jövő év első negyedére.A hétvégén adott új prognózisukban azonban kiemelték, hogy a magyarországi infláció május után júniusban is "meglepően alacsony" volt. Hangsúlyozták ugyanakkor azt is, hogy ezt kizárólag az élelmiszerárak meredek csökkenése eredményezte, a maginfláció viszont gyorsult és a szolgáltatási versenyszektorban is nőttek valamelyest a fogyasztói árak.

A JP Morgan londoni elemzői szerint az élelmiszer-ársokk enyhülésével javultak a rövid távú magyarországi inflációs kilátások, a ház azonban változatlanul valamivel a 3 százalékos célszint felett valószínűsíti még a jövő évi inflációt is. A cég londoni elemzőinek előrejelzése szerint 2012-ben 3,5 százalék lesz az átlagos infláció Magyarországon.

A JP Morgan szakértői szerint a magyar gazdaságban zajló belső folyamatok - köztük a svájci frank drágulása által is gyengített fogyasztói kereslet, valamint a gyenge hitelkiáramlás - kamatcsökkentést is indokolhatnának, de a cég szerint a pénzügyi stabilitási aggályok megnehezítik az MNB számára a pénzügypolitikai enyhítést.Mindezek alapján a JP Morgan alapeseti előrejelzése az, hogy az MNB-alapkamat az idei év végéig nem módosul.

A Barclays Capital befektetési bankcsoport londoni felzárkózó piaci elemzői is hasonló következtetésre jutottak hétvégi prognózisukban. A ház szakértői kiemelték, hogy a térségben a magyar jegybank reálkamata a legmagasabb, emellett a német feldolgozószektor legutóbbi beszerzőmenedzser-indexén belül az új megrendelések részindexe csökkent, és ez "különösképpen veszélyezteti" az "egyoldalú" - vagyis exportfüggő - magyar gazdasági kilábalást.
Tekintettel azonban a svájci frankban denominált jelzáloghitelek problémájára, és arra, hogy ebből eredően a forintot stabilan kell tartani, "valószínűtlen", hogy az MNB "egyhamar megkockáztatna egy kamatcsökkentést" - vélekedtek a Barclays Capital londoni elemzői.

A cég szakértői szintén úgy gondolják, hogy a belső folyamatok lehetővé tennének ugyan egy kamatcsökkentést, a külső kockázatok azonban nem, így a ház továbbra is azzal számol, hogy az MNB alapkamata 2011 végéig nem változik.A Capital Economics - az egyik legnagyobb citybeli pénzügyi-gazdasági elemző központ - felzárkózó piaci közgazdászai előrejelzésükben kiemelték, hogy a legutóbbi adatok szerint a munkanélküliségi ráta még mindig kétszámjegyű, és a három hónapra visszaszámolt bruttó átlagbér májusban alacsonyabb volt, mint a tavalyi azonos időszakban.

Mindemellett a magyar gazdaságban érvényesülő negatív kibocsátási rés még mindig meglehetősen széles - a hazai össztermékhez mérve 2-3 százalékos - lehet, ami arra vall, hogy továbbra is jelentős kapacitástöbbletek vannak, különösen a szolgáltatási szektorban.A Capital Economics londoni elemzőinek véleménye szerint ráadásul az exportkereslet is gyengülni fog a következő néhány hónapban a fő exportpiacnak számító euróövezet gazdasági aktivitásának várható lanyhulása miatt.

Mindemellett a belső kereslet is valószínűleg "vérszegény" marad, különös tekintettel arra, hogy a háztartások elkölthető jövedelmi hányadát a devizaalapú adósságok megnövekedett törlesztési terhei korlátok közé szorítják. A ház azt is jósolja, hogy a fő nyersanyagpiaci termékek ára "legalábbis stabilizálódni, ha nem éppen csökkenni" fog a következő időszakban, ami elősegíti az importált infláció ellenőrzés alá vonását.

Mindezek alapján a Capital Economics londoni felzárkózó piaci elemzői arra számítanak, hogy az éves összevetésű infláció az MNB 3 százalékos célszintje alá csökken, és 2012 egészében e szint alatt marad. A ház szakértői megerősítették azt a véleményüket, hogy a magyar jegybank 2012-ben megpróbálkozhat a kamatcsökkentéssel, de a forintárfolyamra gyakorolt hatással kapcsolatos megfontolások fél százalékpontra korlátozhatják a lehetséges enyhítési mértéket.
Az RBC Capital Markets globális befektetési csoport londoni felzárkózó piaci szakértői hétvégi előrejelzésükben úgy fogalmaztak, hogy bár a magyar gazdaságban zajló belső folyamatok alapján "lassan esedékessé válhatna" egy kamatcsökkentés, a külső tényezők azonban ennek lehetőségét egyelőre kizárják.

A ház elemzői szerint a keddi MNB-kamatdöntést követő sajtótájékoztatót "szoros figyelemmel" kíséri majd a piac annak felmérése végett, hogy "mennyire egységes" a monetáris tanács hét tagja. Az RBC londoni szakértői szerint "vannak ugyanis olyan spekulációk", hogy a négy külső tag esetleg korábban szeretne kamatcsökkentést, mint a testület három állandó tagja.

MTI
 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.