Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-11-30 16:39:00

Londoni elemzők: konkrétumok az euróövezet felbomlásáról

Az eszkalálódó euróövezeti adósságválság a központi eurótagállamok megoldási erőfeszítéseiről szóló hírek ellenére is most már a valutaunió „valamilyen formájú” szétesését valószínűsíti, mégpedig „inkább előbb, semmint utóbb” – vélekedtek londoni pénzügyi elemzők szerdai helyzetértékelésükben.

A City egyik legnagyobb pénzügyi-befektetési elemzőháza, a Capital Economics európai főközgazdásza, Jonathan Loynes befektetőknek összeállított szerdai előrejelzésében közölte: a cég azzal számol, hogy Görögország 2012-ben távozik az euróövezetből, és 2013-ban „legalább egy” további eurótagállam követi. Loynes szerint a Capital Economics úgy ítéli meg, hogy „egyértelmű az esélye” egy ennél nagyobb mértékű felbomlásnak.

A ház szerint nyilvánvaló, hogy a politikai döntéshozók mindent megtesznek a valutaunió egyben tartása végett, és még elő is állhatnak az euró jövőjének biztosítását célzó, átütő horderejű döntésekkel. Ezek között lehetnek a költségvetési unió felé tett nagyobb lépések, vagy más országok is közbeléphetnek annak megakadályozására, hogy az euróválság „globális katasztrófát” okozzon.

A Capital Economics szerint az azonban valószínűtlen, hogy Németország és a többi központi eurógazdaság valaha is hajlandó lenne a megoldáshoz szükséges mértékű, hatalmas költségvetési átcsoportosításra, vagy ha mégis készen állnának erre, kétséges, hogy erről egyezség születhet, mielőtt a válság elérkezik a törésponthoz.

 

MTI


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.