Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-20 15:55:00

LMP: Szőcs Géza mondjon le!

Lemondásra szólította fel Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkárt az LMP frakcióvezető-helyettese.

Karácsony Gergely csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a jövő évi költségvetés egyik legnagyobb vesztese a kulturális ágazat lehet, amelynek érdekeit az államtitkár nem képviseli megfelelően. A politikus úgy fogalmazott, hogy az elmúlt másfél évben a kulturális kormányzat, élén az államtitkárral, semmit sem tudott elérni, leszámítva azt, hogy a miniszterelnök „Szőcs Gézát nem tette lapátra”.

Karácsony Gergely felhívta a figyelmet, hogy a kabinet tervei szerint a kulturális területen jövőre 25-30 százalékos forráskivonást hajtanak majd végre. Ha ez megtörténik, akkor az ágazat a tönk szélére kerül, ami pedig óriási leépítésekkel járhat, miközben múzeumok, levéltárak és megyei könyvtárak zárhatnak be – mondta.

 

Zöldadók a kultúráért

„Ha Szőcs Géza valóban kultúrembernek tartja magát és fontos számára a kultúra, akkor veszi a kalapját és lemond” – összegezte véleményét a frakcióvezető-helyettes.
Karácsony Gergely arra is kitért, hogy képviselőcsoportjuk módosító indítványokkal próbálja elérni, hogy ne csökkenjen a kulturális terület támogatása. Az LMP alternatív költségvetési koncepciója nemcsak a kultúra, hanem az egészségügy és az oktatás területén is bemutatja, melyek azok a források, amelyek szükségtelenné teszik a megszorításokat – felelte arra a kérdésre, amelyik azt firtatta, hogy honnan csoportosítanák át a szükséges eszközöket. Ezeket ismertetve közölte, hogy visszaállítanák a progresszív adózást, a nagyvállalkozások adókedvezményeit visszaforgatnák a büdzsébe, illetve zöldadókat vezetnének be.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.