Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-09-02 14:25:00

LMP: hiány és pazarlás jellemzi az önkormányzati rendszert

A mai magyar önkormányzati rendszert a hiány és a pazarlás jellemzi – ismertette az LMP álláspontját Szabó Zsolt választmányi tagtársával közösen tartott pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján Falusi Norbert.

A kecskeméti önkormányzati képviselő hozzátette, hogy eközben az önkormányzati közszolgáltatásokhoz való hozzáférés egyre igazságtalanabb lett. Felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt hat évben körülbelül ezer milliárd forintnyi forrást vontak ki az önkormányzati finanszírozási rendszerből, emiatt a közszolgáltatások ellátása fenntarthatatlanná vált és tovább növekedtek a települések közötti különbségek. A politikus megemlítette azt is, hogy ezzel párhuzamosan a települések adósság- és kötvényállománya hatalmasra duzzadt. A problémáért egyaránt felelőssé tette a volt MSZP-kormányokat illetve a 2006 óta a posztjukon lévő „narancsos önkormányzati vezetőket”.

Hangsúlyozta, hogy 2008-ig elsősorban a kétezer főnél kisebb lakosságú településeken indultak adósságrendezési eljárások, de most már több város is csődközeli helyzetbe került, miközben a fizetésképtelenség elérte a megyéket is. Pártja elképzeléseit ismertetve hangsúlyozta, hogy elvetnek mindenfajta központosításra törekvő lépést valamint ellenzik a kormány neoliberális gazdaságpolitikáját. Az LMP nevében ezek helyett a decentralizáció és a zöld fordulat mellett áll ki. Utóbbin keresztül ugyanis – véleményük szerint - fenntartható módon lehetne finanszírozni az önkormányzati rendszert és valós bevételekhez lehet juttatni a településeket.

Szabó Zsolt azt jegyezte meg, hogy a kormányzat az egykulcsos adórendszerrel „újabb csapást mér” az önkormányzatokra. Számításaik szerint 2013-ban az önkormányzatok húsz százalékkal jutnak kevesebb bevételhez. Felhívta a figyelmet, hogy miután ekkor már folyamatosan törleszteniük kell a hiteleket illetve fizetniük a kibocsátott kötvények után, így a települések teljesen ellehetetlenülhetnek. A politikus végül azt mondta, hogy ha Orbán Viktor, a bejelentéséhez híven nem fog szakítani az egykulcsos adórendszerrel, „akkor legalább arra kérjük, hogy legyen előrelátó, és kezdjen el már a 2012-es költségvetési ciklusban foglalkozni az egykulcsos adórendszerből származó önkormányzati problémákkal” – közölte Szabó Zsolt.

MTI
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.