Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-16 12:00:00

LMP: az ápolónőket is elűzik az országból

Az LMP szerint további ápolónők elvándorlását eredményezheti, ha elfogadják az új munka törvénykönyvének tervezetét, amely negyedére csökkentené az éjszakai műszakpótlékot és megszüntetné a délutánit.

Az ellenzéki párt keddi, MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztet arra, hogy a közelmúltban csoportosan távozott negyven nővér a pécsi klinikáról Németországba, ahol a nettó kezdő fizetés átszámítva jóval félmillió forint felett van. A kormány most mégis azt vette a fejébe, hogy még jobban megsarcolja azokat, akik eddig még nem mentek el – fogalmaznak.

Az LMP közli: bár javaslatokat nyújtottak be, hogy megállítsák az egészségügyi dolgozók elvándorlását, a várólisták növekedését, mindhiába; „a kormány pénzkivonással és egykulcsos adóval sújtotta az ágazatot és az ott dolgozókat”. Még ha a szaktárca részéről látszik is a jó szándék - hiszen ők bérpótlékot ígérnek – Matolcsy György és Orbán Viktor láthatóan eltökélték, hogy agyagba döngölik az állami egészségügyet – teszi hozzá az LMP, amely szerint ha a nővérek jövedelmét 30-40 százalékkal csökkentő új munka törvénykönyve hatályba lép, a kórházak „lehúzhatják a rolót”.

A még ellenzéki Fidesz a szociális népszavazáson azzal kampányolt, hogy mindenkinek biztosítani kell az egészségügyhöz való hozzáférést. Az LMP ezzel messzemenően egyetért – áll a közleményben, amely úgy zárul: ”ha tehát az Orbán-kormány nem vet gátat azonnal az orvosok és nővérek elvándorlásának, ha folytatja a pénzkivonást, az ellátórendszer zsugorítását, és életbe lépteti az egészségügyi dolgozókat különösen sújtó új munka törvénykönyv tervezetét, akkor ismét elmondhatjuk, hogy a Fidesz hazugsággal került hatalomra”.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.