Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-09-04 11:25:00

LMP: áldatlan állapotok, tétlenkedő kormány

Csaknem kétmillió ember szenved parlagfű allergiától, a kormány mégsem képes hatékony lépéseket tenni a gyomnövény visszaszorítására- írja sajtóközleményében az LMP.

Az LMP szerint a helyzetet csak a tárcák összehangolt fellépésével lehet megoldani, ezért támogatná egy kormánybiztos kinevezését. Az ökopárt szerint sürgősen szükség lenne az érintett szakértők, civil szervezetek és a gazdálkodók bevonásával egy rövid- és hosszútávú mentesítési program kidolgozására is, aminek fontos része egyes növénytermesztési gyakorlatok felülvizsgálata.

Az Észak-Amerikából behurcolt parlagfű az európai országok közül hazánkban terjedt el leginkább. Amint a parlagfű pollenkoncentrációja meghaladja a 30 darab/köbméteres határértéket, csaknem kétmillió ember kezd el szenvedni parlagfűhöz kapcsolt allergiás megbetegedésekben. Az Aerobiológiai Hálózat legutóbbi adatai szerint a pollenszám több helyen elérte, vagy meghaladta az 500 db/m3 napi értéket is. Becslések szerint a parlagfű allergiához köthető közvetlen egészségügyi költségek évente 40 milliárd forintot tesznek ki.

A helyzet évek óta változatlan, az előző és a mostani kormányzat sem képes hatékony lépéseket tenni a parlagfű pollenkoncentrációjának jelentős csökkentéséért. A sűrű parlagfű állományok felderítése és irtása nem zajlik kellő ütemben, az apparátus túlterhelt, a kényszerkaszálást vagy bírságolást előíró szabályozás hézagos-írja az LMP.

A mentesítés mellett a megelőzésnek is kulcsszerepe van. A parlagfűvel fertőzött mintegy 700 ezer hektárnyi terület jelentős része rosszul művelt szántóföld – melyen gyakran napraforgót termesztenek -, vagy egyéb bolygatott külterület, amelyről minden évben parlagfű magok milliárdjai kerülnek a talajba. A parlagfű pollen allergiát okozó hatását a hazánkban szintén tragikus méreteket öltő légszennyezettség tovább súlyosbítja.

Az LMP meggyőződése, hogy a parlagfű-válsághelyzet megoldását csak központi döntéshozatallal irányított, átfogó megközelítéssel érhetjük el. Ez magában foglalja a parlagfű terjedését megelőző, környezetkímélő növénytermesztés támogatását, a vetésszerkezet-váltást, a helytelen mezőgazdasági gyakorlatok felszámolását, a parlagfű mennyiségének és a pollen koncentrációjának folyamatos monitorozását, az oktatást, az egészségügyi és ökológiai kutatásokat, és persze a már kialakult parlagfű állományok gyors kiirtását. Mindehhez elengedhetetlen az összes érintett tárca munkájának összehangolása, felelős kormánybiztos kinevezése, és országos, rövid- és hossztávú parlagfű mentesítési program kidolgozása, a szakmai és civil szervezetek bevonásával.- írja sajtóközleményében az LMP.

 

– mi

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.