Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-11-08 11:55:00

LMP: a kormány a számlagyárakat támogatja!

Az LMP szerint az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) megszüntetésével a kormány a munkahelyek helyett a számlagyárakat támogatja – ismertette a párt álláspontját keddi, budapesti sajtótájékoztatóján Vágó Gábor.

A választmányi szóvivő úgy értékelte, a lépéssel csapást mérnek az adómorálra és sok százezer vállalkozót „tesznek a jégre és taszítanak bele a szürkegazdaságba”. Az ellenzéki politikus úgy látja: az eva megszüntetése nagy mértékben ellentétes az adónemek és az adminisztrációs terhek csökkentését meghirdető kormányprogrammal. Egyúttal azt is megjegyezte, hogy elhibázottnak tartják a javaslat beterjesztésének idejét és módját, mert az érintettek két hónap alatt képtelenek felkészülni az átállásra.

Vágó Gábor azt mondta, a hétfő esti parlamenti vita során a kormánypárti képviselők csak azzal tudtak az eva eltörlése mellett érvelni, hogy az nem illik a magyar adórendszerbe. „A magyar adórendszer annyira bonyolult, hogy egy ilyen egyszerű adónem, mint az eva, valóban nem illik bele” – kommentált a szóvivő, aki azt is hangsúlyozta, hogy a döntés a költségvetési bevételeket is csökkentené, mert – véleménye szerint – egy átlagos evás vállalkozó többet tesz bele a büdzsébe, mint egy másik adózási formát választó társa.

A változás nagy mértékben függ attól, hogy az érintett vállalkozók mekkora hányada választja a szürkegazdaságot – válaszolta Vágó Gábor az MTI-nek arra a kérdésére, hogy az LMP szerint hogyan alakulnának az adóbevételek az eva megszüntetése után. A politikus valószínűsítette, hogy az adómorál csökkenni fog, de hozzátette, hogy ennek mértékét nehéz pontosan kiszámítani.

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.