Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-12-13 15:50:00

Leng a palesztin zászló az UNESCO székháza előtt

Felhúzták a palesztin zászlót kedden az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO párizsi székháza előtt.

Az ügynökség közgyűlése október végén választotta teljes jogú tagjai közé a Palesztin Hatóságot az Egyesült Államok és Izrael tiltakozása ellenére. Az ünnepélyes zászlófelvonás alatt a székházban először csendült fel a palesztin himnusz, amelyet a megjelent diplomaták tapsa kísért.

Az ünnepségen Mahmúd Abbász palesztin elnök "Palesztina első elismerésének" nevezte hazája csatlakozását az ENSZ szakosított szervezetéhez. Azt mondta, azt szeretné, ha ez lenne a nyitánya Palesztina felvételének más nemzetközi szervezetekbe. "Büszkék vagyunk a felvételünkre. Palesztina az a föld, ahol a találkoztak a civilizációk, az újjászületés földje. A blokád miatti nehézségek ellenére meg tudtuk őrizni kulturális örökségünket" - hangsúlyozta Abbász.

Az UNESCO Általános Közgyűlésének 63. ülésszakán a szervezet tagállamai közül 107 szavazott igennel, 14-en nemmel, 52-en pedig - köztük Magyarország - tartózkodtak. A felvételhez a jelenlévők kétharmados többségének támogatására volt szükség. A Palesztin Hatóság csatlakozásával 195-re emelkedett az UNESCO tagjainak a száma. Az október végi szavazás hatalmas diplomáciai győzelem volt a Palesztin Hatóságnak, amely addig csak megfigyelői státussal rendelkezett az ENSZ szakosított szervezetében. A palesztinok fő célja mindazonáltal az, hogy az anyaszervezet, az ENSZ teljes jogú tagjai legyenek.

Az Egyesült Államok még aznap közölte, felfüggeszti a szervezet számára folyósított önkéntes hozzájárulást. Ez az összeg az UNESCO teljes költségvetésének több mint 20 százaléka. Az Egyesült Államok a 90-es években fogadott el egy törvényt, amely megtiltja bármely szakosított ENSZ-szervezet finanszírozását, amely teljes jogú tagként felveszi a Palesztin Hatóságot. Washington az éves hozzájárulás nagyjából háromnegyedét - 65 millió dollárt - nem fizette be 2011-ben, a szervezet ezért úgy döntött, hozzányúl a rendkívüli helyzetekre félretett 30 millió dolláros tartalékhoz, egyszersmind adománygyűjtésbe kezdett, abban bízva, hogy alapítványok és magánszemélyek önkéntes hozzájárulásaiból be tudják foltozni a költségvetésen tátongó lyukat.

Az UNESCO-ba való felvétel végül nem volt semmilyen hatással a Palesztin Hatóságnak az ENSZ-ben elindított teljes jogú tagfelvételi kérelmére, amelyet szeptemberben nyújtott be Mahmúd Abbász. Az Egyesült Államok előre jelezte, hogy szükség esetén megvétózza a kérelmet.

"Még nem kértünk szavazást, de erre bármelyik pillanatban sor kerülhet. Ha nincs meg a többség, újból és újból megismételjük a kérelmet" - mondta Párizsban a palesztin elnök.
Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója az ünnepségen annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az UNESCO-hoz való csatlakozás "lehetőség annak bizonyítására, hogy a béke a nevelésen és a kultúrán át is építhető".

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.