Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-03-04 11:18:00

Lemondott a Budapesti Városüzemeltetési Központ vezetője

László György, a Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) Zártkörűen Működő Részvénytársaság vezérigazgatója március 31-ei hatállyal "magánokból" lemondott megbízatásáról - közölte Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója.

Tarlós István főpolgármester László György lemondását elfogadta, és támogatólag terjeszti a Főváros Közgyűlése elé. "A vezérigazgatói teendők ellátásáról a márciusi közgyűlésen gondoskodnak" - írta a kommunikációs igazgató.
A közlemény szerint Tarlós István azt mondta, hogy a személyi változás nem érinti az új városüzemeltetési modell működtetését; a tavaly októberi közgyűlésen elfogadott menetrend szerint halad tovább a főváros "az új, hatékonyabb, átlátható költségérzékeny városi közszolgáltatások biztosításával".
A Fővárosi Közgyűlés tavaly október végén hozta létre a BVK Zrt.-t annak érdekében, hogy magasabb szintre emeljék "a városüzemeltetés legfontosabb vállalatainak" szakmai irányítását és javítsák a cégek működésének hatékonyságát. Az újonnan létrejött szervezet első vezérigazgatója László György lett.
A főpolgármester előterjesztése szerint a BVK "a város mindennapi üzemszerű működése tudatos szervezésének és irányításának megteremtése érdekében megvalósítja a fővárosi közüzemi és közmű-közszolgáltatásokat, valamint a nem közlekedési célú egyéb közszolgáltatásokat végző vállalatok tulajdonosi irányítását és ellenőrzését". A BVK és az abba bevont cégek vállalatcsoportként működnek, amelyben a BVK-é az irányító szerep. A BVK feladata a tagvállalatok ellenőrzése, irányítása, a vállalatcsoport működésének optimálissá tétele, a tagvállalatok működési hatékonyságának növelése és "a csoport nagyságából adódó piaci előnyök" érvényesítése.
A vállalatcsoport tagja lett a BVK mellett a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt., a Budapesti Távhőszolgáltató (Főtáv) Zrt., a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt., a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt., a Fővárosi Kertészeti Nonprofit (Főkert)Zrt., a Fővárosi Kéményseprő-ipari (Főkétüsz) Kft., valamint a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft. Emellett a BVK látja el a tulajdonosi képviseletet az olyan vegyes tulajdonú cégekben, mint a Fővárosi Gázművek Zrt., a Fővárosi Vízművek Zrt., a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt., a Budapest Dísz- és Közvilágítási Kft., a Budapesti Szennyvíztisztítási Kft., a Nagybani Piac Zrt., és az Enviroduna Kft.
György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes február közepén sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy szerinte üzleti körök és más érdekcsoportok folyamatosan támadás alatt tartják Budapest és a város cégeinek új vezetőit a számukra kedvezőtlen új városüzemeltetési modell miatt. György István két célkeresztbe állított vezetőt nevezett meg, László Györgyöt és a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vezérigazgatóját, Tölgyesi Balázst.

(mti)
 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.