Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-07-31 11:45:00

Lejtmenetre kapcsolt a budapesti tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde mutatója, a BUX 273 ponttal, 1,25 százalékkal csökkent a múlt héten, és ezzel egymást követően negyedik hete zárt veszteséggel. Az index 21.617,93 ponton állt pénteken záráskor.

Az index péntek kivételével a hét többi napján mínuszban zárt, és pénteken is csak a kereskedés utolsó fél órájában fordult meg az irány. A részvénypiaci forgalom alacsony volt, a napi adásvételek hétfőtől csütörtökig 10 milliárd forint alatt voltak, a hét utolsó kereskedési napján mértek csak 12,6 milliárd forintos forgalmat. A heti 47,1 milliárd forintos összforgalom jóval elmaradt az előző heti 85,37 milliárd forinttól. A vezető részvények veszítettek értékükből, egyedül a kisebbik gyógyszergyártó, az Egis tudott fél százalékos erősödést elérni.

A befektetők figyelmét a héten elsősorban az amerikai államadósság problémája, illetve az adósságplafon megemeléséről a törvényhozásban folyó vita kötötte le. Emellett persze nem múltak el az eurózóna adósságválságával kapcsolatos aggodalmak sem, de ezek most kissé háttérbe szorultak. Az amerikai kincstárban augusztus 2-ig állnak rendelkezésre a kiadások finanszírozásához szükséges források. A kormánynak augusztus 3-án kell jelentősebb összeget kifizetnie, többek között az idősebb lakosok, háborús veteránok és rokkantak szociális juttatásaira. Az újabb adósság felhalmozására a 14,3 ezer milliárd dolláros adósságplafon jelent akadályt, amelynek emeléséről – a politikai erőviszonyok miatt – csak a pártok megegyezése esetében van lehetőség.

A piacok alapvetően arra számítanak, hogy lesz megoldás, de egyben feszültek is, emiatt kivárás és kockázatkerülő magatartás, a pénzeszközök svájci frankba és aranyba menekítése jellemezte a hetet. A hangulatban Barack Obama péntek délutáni beszéde hozott pozitív fordulatot, miután az amerikai elnök kijelentette, bízik benne, hogy határidőre megszületik a megállapodás az adósságplafon emeléséről, ellenkező esetben Amerika elveszítheti az AAA szintű adósbesorolását.

A magyar részvénypiac alapvetően a nemzetközi trendet követte, a jövő héten viszont a kereskedést meghatározó külföldi hangulati tényezők mellett megjelenhetnek az induló hazai gyorsjelentési szezonnal kapcsolatos várakozások is. A heti forgalom 66 százalékát az OTP adta, 31,1 milliárd forintos forgalmával. A bankpapír a hetet 2,42 százalékos eséssel, 5.450 forinton zárta. A Mol 9,4 milliárd forint forgalmat ért el a héten, az összforgalom 20 százalékát adta, árfolyama 1,22 százalékkal 20.200 forintra csökkent. A Magyar Telekom 0,55 százalékos heti veszteséggel 543 forinton fejezte be pénteken a kereskedést, heti forgalma 1,7 milliárd forint volt. A Richter 1,9 milliárd forintos heti forgalomban 0,12 százalékkal 37.500 forintra gyengült. Az Egis egy hét alatt 0,49 százalékot erősödött, 18.300 forinton zárta a hetet. A kis és közepes kapitalizációjú papírok mutatója, a BUMIX 1,05 százalékot, 18 pontot veszített értékéből, pénteken záráskor 1.738,72 ponton állt.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.