Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-09-18 12:57:00

Lecsap a brit kormány az adókerülő gazdagokra

Lecsap a brit kormány azokra a gazdagokra, akik különböző trükkökkel igyekeznek kibújni a rájuk érvényes legmagasabb adókulcs hatálya alól, az ilyen esetek felderítésére több ezer új ellenőrt vesz fel az adóhivatal – közölte vasárnap a brit pénzügyminiszter-helyettes.

A Munkáspárt vezette korábbi brit kormány a tavaly áprilisban kezdődött előző pénzügyi évtől az addigi 20 és 40 százalékos adókulcsok mellé meghonosított egy új, 50 százalékos személyi jövedelemadó-kulcsot a 150 ezer fontnál (48 millió forintnál) nagyobb éves jövedelmekre. A Munkáspárt a tavaly májusi parlamenti választásokon ellenzékbe került, de az 50 százalékos felső adókulcsot a konzervatív-liberális koalíció alkotta új brit kormány is érvényben hagyta.

Danny Alexander pénzügyminiszter-helyettes – aki a Liberális Demokratákat képviseli a kormánykoalícióban – a The Independent on Sunday című liberális vasárnapi brit lapnak elmondta, a brit adó- és vámhivatal 2.250 új adóellenőrt vesz fel, kifejezetten annak felderítésére, hogy az 50 százalékos adósávba tartozó magas jövedelműek közül ki próbálja elkerülni a legmagasabb személyi jövedelemadó megfizetését. Alexander szerint a csoporton belül lesz egy száztagú külön „mágnásosztag”, amely a szupergazdagokra szakosodik – arra a 350 ezer britre, akiknek a magánvagyona meghaladja a 2,5 millió fontot (800 millió forint). Vasárnapi nyilatkozatában Danny Alexander e rétegre utalva kijelentette, hogy a kormány biztosítani akarja, hogy „a legszélesebb vállúak viseljék a legnagyobb részt a közterhekből”.

Az 50 százalékos - eredetileg ideiglenesnek szánt - személyi jövedelemadó-kulcs sorsáról mindazonáltal éles politikai és szakmai vita folyik Nagy-Britanniában. Az 50 százalékos jövedelemadó-kulcs a brit adófizetők alig 1 százalékát érinti, ám ők eddig is a teljes személyi jövedelemadó-bevétel 24 százalékát fizették. Ha ennek "az igen mobil" adózó rétegnek csak a kis hányada máshová költözik az 50 százalékos adó miatt, az azt jelentené, hogy a pénzügyminisztérium „önmagára mért vereséget” ezzel az adókulccsal.

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.