Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-04-22 17:13:00

Közadakozásból épülhet fel újra a Golgota téri kápolna

Közadakozásból épülhet fel újra Budapesten a Józsefvárosban a Golgota téri kápolna, amely Boldog Ceferino (az első boldoggá avatott roma ember) tiszteletére szentelnek majd fel a tervek szerint – közölte Ferencz Orsolya, a VIII. kerületi önkormányzat Fidesz-KDNP frakciójának tagja.

Mint mondta, a VIII. kerületi önkormányzat képviselő-testülete egyhangúlag döntött arról, hogy az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyével szándéknyilatkozatot írnak alá a kommunizmus időszakában felrobbantott egyházi épület újraépítéséről.

Ferencz Orsolya megemlítette, a főegyházmegye képviselőivel már egyeztettek erről, és előreláthatóan május 4-én, Boldog Ceferino halálának évfordulóján írja alá a dokumentumot Erdő Péter bíboros és Kocsis Máté, Józsefváros fideszes polgármestere.
A beruházás mintegy százmillió forintba kerül majd, s az önkormányzat térítésmentesen bocsátja rendelkezésre az egykori kápolna területét a Magyar Katolikus Egyháznak. Jelenleg közpark található a kápolna helyén - jegyezte meg.
 

Az önkormányzati képviselő beszélt arról, hogy a kerület vezetése kiemelten kezeli a romák szellemi, kulturális és lelki értelemben vett felemelkedését, ezért üdvözlik, hogy az egyház a romapasztoráció közismert személyiségét választotta az újonnan építendő kápolna védőszentjéül.
A két majdani aláíró fél egyetért abban, hogy "a békétlenség szítása helyett a békés egymás mellett élés és egymás segítése" kell hogy a középpontban álljon – tette hozzá.
Ferencz Orsolya rámutatott: az újraépítendő kápolna a cigánypasztoráció országos jelentőségű központjává válhat. A romák lelkigondozása pedig szerepet kaphat abban az Európai Unió által is szorgalmazott programban, amely a roma integrációt, a cigány embereknek a munka világába való visszavezetését célozza.

Ceferino Giménez Malla, cigány nevén el Pelé 1861-ben született Spanyolországban. Sokat segített a cigány származásúaknak, így lassan vezérük, "polgármesterük" lett.
Az 1936-ban kitört spanyol polgárháború első napjaiban Barbastróban egy fiatal papot elfogtak a vörös katonák. Ceferino meg akarta menteni a pap életét, amiért ő is börtönbe került. Két héttel később, 1936. augusztus 2-án éjszaka húsz társával együtt kihurcolták a temetőbe, ott lőtték őket agyon. Ceferino kezében a rózsafüzért tartva halt meg, miközben azt kiáltotta: "Éljen Krisztus király!"
Ceferino Giménez Mallát II. János Pál pápa 1997. május 4-én negyvenezer hívő jelenlétében avatta boldoggá.

(mti)


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.