Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-11-06 14:34:00

Kötelező népszavazási témákat vezetne be az LMP

Az LMP szerint a népszavazás feltételeinek szigorítása helyett inkább több témakörben is kötelezővé kellene tenni a referendumokat.

Karácsony Gergely, a párt frakcióvezető-helyettese vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján kézenfekvőnek nevezte, hogy az alaptörvényt is ilyen módon erősítsék meg, de hozzátette: a Fidesz „fél ettől”, mert a választók többsége nem támogatná a jogszabályt. Az LMP kötelező módon az állampolgárok jóváhagyásához kötné egyebek mellett az egyetemes közszolgáltatások magánosítását, és bizonyos nagy összegű állami beruházások végrehajtását is. Utóbbira példaként említette a négyes metró befejezését, illetve a paksi atomerőmű bővítését. A politikus aggályosnak nevezte azt, hogy helyi gazdasági döntések esetében megtiltják a népszavazást. Hangsúlyozta, hogy az LMP az önkormányzati kötvénykibocsátás vagy nagyobb hitelek felvétele előtt kötelezően referendumot írna ki.

A képviselő úgy vélte, ha Magyarországon már hosszabb idő óta a most a parlament előtt fekvő, készülő népszavazási törvény lenne hatályban, „akkor a Fidesznek biztos nem lenne kétharmada”. Magyarázatként hozzátette: 2008-ban, amikor a referendum „elsodorta a kormányt, a koalíciót” és az MSZP-SZDSZ parlamenti többségét, akkor látni lehetett, hogy milyen komoly fegyverrel rendelkeznek az állampolgárok. Mint mondta, a jelenlegi kabinet „ki szeretné csavarni” ezt a fegyvert az emberek kezéből. Emlékeztetett arra, hogy a jövő év elején életbe lépő alaptörvény visszaállítja a népszavazások 1997-ben eltörölt ötven százalékos részvételi küszöbét, a parlament előtt fekvő népszavazási törvény pedig további szigorításokat tartalmaz, például eltörli a magyar parlamenttel kapcsolatos népi kezdeményezések lehetőségét.

Felhívta a figyelmet, hogy pártjuk két népszavazási kezdeményezése is közel áll ahhoz, hogy azokról a polgárok dönthessenek. A Munka törvénykönyvével kapcsolatos felvetéseik közül az Országos Választási Bizottság (OVB) tíz kérdést már jóváhagyott, ezek most az Alkotmánybíróság előtt fekszenek. Félig-meddig révbe értnek nevezte azt, a fővárost érintő javaslatukat, amelynek nyomán a főpolgármestert és a közgyűlés tagjait továbbra is a helyben élők választhatnák meg. Hangsúlyozta, hogy ezt a kezdeményezésüket a Fővárosi Közgyűlésnek már biztosan meg kell tárgyalnia. Karácsony Gergely hangsúlyozta: az LMP olyan módosító javaslatokat fog benyújtani a népszavazási törvényjavaslathoz, amelyek azt segítik elő, hogy - egy kiegyensúlyozott kampányt követően – minél több kérdésben dönthessenek az állampolgárok.


MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.