Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-09-26 09:50:00

Könnygázzal oszlatták a tiltakozó indiánokat

Könnygázt vetett be vasárnap a bolíviai rendőrség tüntető indián őslakosok ellen, akik amiatt tiltakoztak, hogy a hatóságok autópályát akarnak építeni az általuk lakott esőerdőben.

Mintegy ezer indián őslakos több mint egy hónappal ezelőtt, augusztus közepén indult útnak gyalogszerrel az amazonasi Trinidad városából, hogy 600 kilométeres út megtétele után a fővárosban, La Pazban tüntessen az autópálya-építés ellen.

Szombat este érték el a félúton lévő Yucumo várost, áttörve a rendőrségi úttorlaszokon. Rövid időre szombaton feltartóztatták a közvetíteni érkező külügyminisztert, és arra kényszerítették, hogy velük együtt meneteljen az építkezés elleni tüntetésen.

A rendőrség könnygázzal próbálta szétoszlatni vasárnap az indiánokat, tartva attól, hogy összecsapnak a kormány híveivel Yucumóban. A bolíviai média szerint a csetepatéban többen megsérültek.

Az amazonasi indiánok attól tartanak, hogy a brazil pénzből épülő autópálya tönkreteszi vadász- és halászterületeiket lakóhelyük környékén, az Isiboro Sécure nemzeti parkban, ahol mintegy 50 ezer őslakos él.

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.