Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-05 13:48:00

Kirúgták pártjából a karlendítő szélsőjobboldali politikust

Kirúgták pártjából azt a szélsőjobboldali brit politikust, aki brit sajtóbeszámoló szerint náci karlendítéssel és a "Sieg heil!" kiáltással üdvözölte a verőcei Magyar Sziget rendezvény egyik előadóját.

Chris Hurst a brit szélsőjobboldal legnagyobb pártja, a Brit Nemzeti Párt (BNP) londoni regionális titkára volt, akit a The Sun című vezető konzervatív brit tömeglap leplezett le fotókkal és videofelvétellel illusztrált terjedelmes helyszíni beszámolójában. Hurst a verőcei rendezvényen – a brit lap csütörtöki beszámolója szerint – a Saga nevű „szélsőjobboldali svéd énekesnő koncertjén” vett részt.

A The Sun a cikkben azt írta, hogy Saga „elborzasztó, rasszista dalszövegei inspirálták” Anders Breiviket, a múlt havi norvégiai tömeggyilkosság elkövetőjét. A BNP volt londoni tisztviselője a cikk szerint a kétórás Saga-koncert idején a színpad közelében állt, és ott lendítette karját a náci köszöntésre, miközben a „Sieg heil!” köszöntést kiabálta. Hurst bizalmasan elárulta a The Sun riportereinek: szigorú utasítást kapott arra, hogy nyilvánosan soha ne használja e náci köszöntéseket, nehogy valaki kamerával felvegye, mert az károsítaná a BNP által saját magáról gondosan kialakított képet.

A The Sun pénteken megírta, hogy Hurstöt – akit a lap náci csirkefogónak nevezett – az előző napi riport nyomán a párt már el is távolította soraiból. Simon Darby, a BNP szóvivője a lapnak azt mondta: Hurst „ostoba volt”, de legalább „nem drogok terjesztése vagy kiskorú lányok prostitúcióra kényszerítése közben érték tetten, mint az iszlám közösség néhány tagját”. Darby hozzátette: Hurst is rájött, hogy „kínos helyzetbe hozta a pártot”.

Chris Hurst a The Sunnak kijelentette, hogy csak azt csinálta, amit „mindenki más is” a verőcei rendezvényen. A brit lap pénteki cikke szerint a magyarországi eseményen „neonácik ezrei vettek részt”.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.