Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-06-30 13:06:00

Kína: szigorúan ellenőrzött netezők

Nem osztályozhatják a neten a felhasználók az új kínai propagandafilmet: két népszerű kulturális honlapról tűnt el az értékelés lehetősége, jelezve, hogy a hatóságok nem nézik jó szemmel a vegyes fogadtatású film negatív kritikáit.

Az idén 90 éves Kínai Kommunista Párt születésének emléket állító Csien tang vej je (Egy párt születése) című film június elején került a kínai mozikba. Az Andy Lau, Chow Yun-fat és más közismert kínai sztárok szereplésével készült produkció 1911-től követi nyomon a Kínai Kommunista Párt 1921. július 1-i megalapításáig vezető utat.

A filmeket csillagokkal osztályozó Mtime.com és Douban.com portálokon az Egy párt születését nem lehet többé értékelni. Az oldalakon szereplő többi filmnél azonban megmaradt a kommentálás és csillagozás lehetősége.

Kínában állami kezelésben van a filmforgalmazás. Az illetékes hivatal abban bízik, hogy a párt születéséről szóló film legalább akkora siker lesz, mint a köztársaság megalapítását bemutató 2009-es produkció, amelyre 415 millió jüanért (közel 12 milliárd forintért) váltottak jegyet a kínai nézők. Ennek érdekében a moziknak megtiltották, hogy új hollywoodi filmeket tűzzenek műsorra, amíg az Egy párt születése forgalmazása tart.

Kínában szigorúan ellenőrzik az internetet, és minden olyan tartalmat eltávolítanak, amely a pártot vagy vezetőit kritizálja.

MTI


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.