Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-03-30 11:14:00

Kiállítás nyílik a zirci apátság kincseiből

 Eddig még nem láthatta a közönség azokat a kódexeket és kéziratokat, amelyeket a zirci apátság kincseiből nyíló tárlaton állítanak ki péntektől az Országos Széchényi Könyvtár Reguly Antal Műemlékkönyvtárban Zircen.

Németh Gábor könyvtárigazgató az MTI-nek elmondta, hogy a zirci ciszterci apátság könyvtára rendelkezik Magyarország egyik legjelentősebb egyházi gyűjteményével, a tíz kódexet és az újkori kéziratokat most mutatják be először. 

A Veszprém megyei apátsági épület második emeletén található műemlékkönyvtár által rendezett tárlat a monostor és könyvtára 150 éves történetét dolgozza fel egészen a 19. század közepéig. Az apátsághoz tartozó kódexek, ősnyomtatványok, miseruhák és kelyhek a 18-19. században kerültek a szerzetesrendhez, mert a ciszterci rend középkori kincseinek nagy része szétszóródott, megsemmisült - mondta az igazgató. A rendet 1950-ben feloszlatták, az apátság gyűjteménye akkor átkerült az Országos Széchényi Könyvtárhoz.

A nagy múltú szerzetesrend a 18. században a középiskolai oktatásban vállalt jelentős szerepet, bibliotékája ennek nyomán gazdagodott tankönyvekkel, oktatást segítő művekkel és a mostani kiállításon is látható kódexekkel. Az állomány bővülése miatt 1857-ben reprezentatív könyvtártermet építettek, ebben a gyönyörű, intarziás berendezéséről híressé vált teremben rendezik be a tárlatot.

A kódexek közül a legjelentősebb a 15. század második felében készült latin nyelvű darab, amely Johannes Herolt prédikációit és egy bestiáriumot - azaz szimbolikus természetkönyvet - tartalmaz, amelyet a prédikátorok vallási-erkölcsi értelmezések segédkönyveként használtak. A mintegy húsz magyar szót tartalmazó, ezért nyelvemléknek számító kötetet egy dél-magyarországi kolostorban magyar és horvát nyelvű megjegyzésekkel látták el. Láthatóak lesznek még a könyvtár legértékesebb ősnyomtatványai és antikvái is. A miseruhákat és kelyheket pedig a ciszterci rend kölcsönözte a kiállítás rendezőiknek. 


-mti-


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.