Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-06-19 19:47:00

Termelő és felhasználó dílje

Kétségbeesett lépés az olajárak megfékezésére

Az energiafogyasztó államokat képviselő Nemzetközi Energia Ügynökség tagjai közé hívta Oroszországot és más olajtermelő államokat - mondta Tanaka Nobuo, a szervezet vezérigazgatója az Observer weekly-nek adott interjúban.

Tanaka úgy fogalmazott: "Valójában mindnyájunknak közös az érdekünk. Nem lehet az olajat elkülöníteni a gázbiztonságtól, az energiahatékonyságot és az elektromos áramot a megújuló energiaforrásoktól. Az energiabiztonság és a klímaváltozás nehézségeit együtt kell kezelni, és azt gondoljuk, hogy Oroszország és más termelő államok sokat tanulhatnának a Nemzetközi Energia Ügynökség-tagságtól".

A lap vasárnapi írása szerint az akció kétségbeesett lépés, hogy egyezség szülessen a termelő és felhasználó államok között a szárnyaló olajárak megfékezésére. Az Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) a június eleji, kudarccal zárult OPEC-közgyűlés után éles bírálatot fogalmazott meg, amiért az olajtermelő államokat tömörítő szervezet nem tudott megállapodni termelési kvótáinak emelésében, amely hozzájárulhatott volna az olajárak csökkenéséhez.


Három betűn múlhat?

A 28 tagú IEA-t az 1973-74-es olajválság után hozták létre annak érdekében, hogy az iparosodott államok olajkínálati sokkok esetén képesek legyenek közösen fellépni. "Oroszország - Kínával és Indiával együtt - eddig egyike volt az IEA kulcsfontosságú külső partnerállamainak, de jó volna, ha Moszkva teljes jogú taggá válna" - mondta Tanaka.

Az Observer weekly szerint a vezérigazgató a csatlakozás lehetőségét az Igor Szecsin orosz miniszterelnök-helyettessel tartott szombati megbeszélésen vetette fel. Szecsin azt válaszolta, elképzelhető, hogy megjelenik az IEA következő, októberi miniszteri találkozóján. Az esetleges csatlakozás időpontját firtató kérdésre az IEA vezérigazgatója úgy válaszolt: "Még nem tudom. Nem fog néhány napon belül megtörténni, és eltarthat néhány évig is, amíg Oroszország hasznosíthatja szakértelmünket". Tanaka arról tájékozatott, hogy előzetes tárgyalásokat folytatott Szaúd-Arábiával és más közel-keleti olajtermelő államokkal az IEA-ban betöltött szerepükről.

mti
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.