Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-09-07 19:30:00

Kétévi mélyponton a világgazdaság

Kétévi mélypontra süllyedt a világgazdaság aktivitása – állapította meg szerdán az egyik vezető befektetési csoport az általa összeállított globális összágazati beszerzőmenedzser-index (PMI) alapján.

A JP Morgan bankcsoport, amely minden hónapban közzéteszi a világgazdaság egészére kivetített, a legnagyobb nemzetgazdaságok feldolgozó és szolgáltatási szektorainak teljesítményadataiból hozzáadottérték-súlyozással képzett saját, összesített beszerzőmenedzser-indexét, augusztusról szóló szerdai kimutatásában közölte, hogy az általa kiszámított kibocsátási mutató a múlt hónapban 1 ponttal 51,5 pontra csökkent. Ez az utóbbi két év legalacsonyabb értéke, és mindössze 1,5 százalék körüli, éves szintre átszámolt pillanatnyi világgazdasági növekedési ütemnek felel meg.

A ház ebben az elemzésben kiszámította, hogy az amerikai tőzsdei részvényárfolyamok április vége óta bekövetkezett 13 százalékos zuhanása csaknem 2200 milliárd dollárral (430 ezer milliárd forinttal) csökkentette az amerikai háztartások pénzügyi vagyonát, és ez is a fogyasztási kiadások növekedésének rovására megy. A JP Morgan számítási modellje szerint minden 1 dollárnyi vagyonvesztésre az amerikai háztartások 0,035 dolláros fogyasztási kiadáscsökkentéssel reagálnak.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.