Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-03-29 14:30:00

Két papot és három idős nőt ítéltek el béketüntetésen való részvétel miatt Amerikában

Két papot, egy apácát és két másik nőt kettőtől 15 hónapig terjedő szabadságvesztésre ítéltek hétfőn Washington állambeli Tacomában, amiért átvágták egy, a Kitsap-félszigeten található haditengerészeti bázis kerítését és a támaszponton tüntettek a tengeralattjárók nukleáris fegyverei ellen.

Stephen Kelly 61 éves jezsuita szerzetes és Susan Crane 67 éves nyugalmazott tanárnő 15 havi börtönt, Bill Bichsel 82 éves jezsuita szerzetes 3 havi elzárást és háromhavi házi őrizetet, Anne Montgomery 84 éves apáca kéthavi börtönt és négyhavi házi őrizetet Lynne Greenwald 61 szociális munkás pedig félévi börtönbüntetést kapott. Kelly szerzetest a bíró azonnal börtönbe küldte. A többieknek engedélyezte volna, hogy áprilisban jelentkezzenek büntetésük letöltésére, ám miután ezt egyhangúan megtagadták, őket is elvitette a büntetés-végrehajtási intézetbe.

A szövetségi esküdtszék a béketüntetőket összeesküvésben, birtokháborításban és az állami vagyon megrongálásban találta bűnösnek. A vádlottak a törvény értelmében akár 10 évi szabadságvesztést is kaphattak volna. Az ügyészek hattól 36 hónapig terjedő börtönbüntetést indítványoztak.
A csoport 2009. november 2-án hajtotta végre akcióját. Az öt idős ember átvágta magát a bázis kerítésén és a nukleáris robbanófejek tárolására használt bunkerek közelében demonstrált.

A tüntetők zászlót bontottak, vért és napraforgómagokat hintettek szét a talajra és az őrizetbe vételükig imádkoztak. A bangori bázis tíz Ohio osztályú tengeralattjáró kikötője, amelyek közül 8-at Trident nukleáris ballisztikus rakétákkal, kettő pedig hagyományos fegyverekkel szereltek fel.
Az ítélethirdetéskor a szövetségi bíróság épülete előtt mintegy 250 ember tiltakozott a béketüntetők elleni per miatt.

 

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.