Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-03-08 12:04:00

Kész a csodajelenet Szegeden

Megelevenedik a medveszelídítő Szent Naum egyik csodája a szegedi Móra Ferenc Múzeumban. Az Ötvös Nagy Ferenc által alkotott új kereszt az Ohridi Szent Naum magyarországi kultuszáról szóló kiállítás műkincsei közé került be. A Szent Naum-tárlaton közel hetven szentábrázolást, ikont láthatnak az érdeklődők. Naum a 9. században folytatott térítő tevékenységet a Kárpát-medencében. 

Az aranyozott kereszt egyik ábrázolásán elevenedik meg az ökör és a medve küzdelme. A medvejelenet Naum egyik csodatette. Egy paraszt szántott a mezőn a két ökrével, és ekkor megjelent egy medve majd felfalta az egyik ökröt. A paraszt hatalmas félelmében Naumhoz imádkozott, aki megjelent neki és megszelídítette a medvét. A szelídítés olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy a paraszt az elpusztult ökre helyébe be tudta fogni a medvét és így tovább dolgozhatott.

A történet természetesen jelképes: a medve a sötétség szimbóluma, a középkori Balkánon gyakran a pogányságot jelképezte; az ökör pedig az áldozatiság, az anyaság és a továbbélés szimbóluma. A csodajelenet értelmezése szerint a 'sötét', a gonosz jóvá változtató, hiszen a medve Szent Naum segítségével a végén "ökörré" lett.

A március 20-ig megtekinthető Naum-kiállítás képet ad a régi magyarországi Szent Naum-ábrázolásokról; a látogatók számos 18. századi ikont és metszetet csodálhatnak meg. A kiállítás előkészítői felkértek kortárs egyházművészeket, ikonfestőket is, hogy készítsenek Szent Naum-ábrázolásokat, így különböző technikákkal készült, modern ábrázolások is jelen vannak a különleges hangulatú tárlaton. A kortárs kollekció része az Ötvös Nagy Ferenc ötvösművész által alkotott aranyozott kereszt is.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkünk:
http://mindennapi.hu/cikk/kultura/egy-alig-ismert-szent-kicsoda-ohridi-naum-/2011-01-21/1236

 

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.