Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-10 15:40:00

Keresztényellenesség Egyiptomban – EU-s aggodalom

A keresztények elleni egyiptomi atrocitások miatt aggodalmát fejezte ki hétfőn az Európai Unió több tagországának külügyminisztere.

Az unió Luxembourgban találkozó külügyminiszterei nyilatkozataikban azokra a hírekre reagáltak a vártnál is élesebb hangon, miszerint Egyiptomban támadást intéztek egy kopt keresztény templom ellen, majd halálos áldozatokat követelő vallási zavargások robbantak ki keresztények és muszlimok között, illetve a biztonsági erők a keresztény tüntetőkkel szemben erőszakot alkalmaztak. Az összecsapásoknak 24 halálos áldozata is volt a helyszíni jelentések szerint.

Az egyes becslések szerint csaknem 10 százalékban keresztények lakta Egyiptomban az elmúlt hónapokban megnőtt a vallásközi feszültség. Az elmúlt napokban lezajlott erőszakos incidensek a legsúlyosabbak közé tartoznak, mióta év elején távozásra kényszerítették Hoszni Mubarak volt elnököt.

Catherine Ashton kül- és biztonságpolitikai főképviselő a hétfői luxembourgi tanácskozásra érkezve a vallásszabadság tiszteletben tartásának alapvető fontosságára emlékeztette Egyiptomot, és elítélte az erőszakos cselekményeket.

Franco Frattini olasz külügyminiszter „nagyon súlyos erőszaknak” nevezte a történteket, és ő is figyelmeztetett a vallásszabadság biztosításának szükségességére. Azt is jelezte, hogy jónak látná, ha az EU egységesen elítélné a koptok elleni atrocitásokat.
 

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.