Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-04 14:15:00

Keresik a legszebb töltött káposztát

Nemzetközi töltöttkáposzta-főző versenyt rendeznek Röszkén szombaton, a gasztronómiai vetélkedőre huszonhat csapat nevezett Magyarországról és a határon túlról.

Tizenhetedik alkalommal rendezik meg a Csongrád megyei versenyt. A csapatok már lelkesen készülnek a főzésre, új recepteken törik a fejüket – közölte a polgármester. Minden évben több különleges recept kerül elő, de a legnagyobb sikert mindig a hagyományos árpakásával készített változat aratja.


A jó káposzta titka


Bográcsban készült töltött káposzta. A kép innen.
 

A polgármester szerint az ízletes szárma titka a jó minőségű alapanyagokban, a megfelelő módon savanyított káposztalevelekben rejlik, s abban, hogy az ízesítéséhez a só és bors mellett kiváló őrölt paprikát használjanak.

A főzőversenyen legfeljebb háromfős csapatok indulnak, amelyek maguk gondoskodnak minden, az ételhez szükséges alapanyagról, fűszerről és kellékről, az egészségügyi előírások miatt a töltött káposztához szükséges darált húst azonban a szervezők biztosítják. A verseny reggel nyolc órakor kezdődik, az amatőr és profi szakácsoknak pedig délben kell az egyéni fantázia szerint tálalt töltött káposztát a zsűrinek bemutatniuk.

Az ételkompozíciókat a Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács vezette zsűri több szempont alapján értékeli. A helyezések eldöntésénél figyelembe veszik az egységes ízharmóniát, a szín- és illatkompozíciót, a tájjellegű fűszerezést, ízhatást, valamint a tálalás esztétikai kivitelét. A gasztronómiai seregszemlén különdíjakat is osztanak, kiválasztják a legjobb hagyományosan készített, a legszebben díszített és a legújszerűbb ízvilágú töltött káposztát is.

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.