Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-09-23 16:14:00

Kémműholdat lőttek a világűrbe a japánok

Kémműholdat állítottak Föld körüli pályára a Japán déli részén lévő tagesimai űrközpontból.

A kémműhold egyebek mellett nemzetbiztonsági megfontolásokból telepítettek a világűrbe – jelentette a JAXA japán űrügynökség. A műholdat egy H-2A hordozórakéta emelte a magasba, majd állította az előre eltervezett pályára, gond nélkül. Az indítást korábban technikai problémák és a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt többször elhalasztották. Az űreszközről annyit tudni, hogy a több száz kilométeres magasságból 60 centiméteres felbontású felvételeket képes készíteni.

Japán ennek a műholdtípusnak három darabját már korábban a világűrbe juttatta, ezek közül az egyiknek az élettartama hamarosan lejár. Felváltására küldték fel a pénteken indított műholdat. Az elkövetkező két évben a típus korszerűsített változatának két tagját is Föld körüli pályára szándékoznak állítani. Ezeknek a műholdaknak a radarleképező berendezése éjszaka és felhős időben is „ellát” a Föld felszínéig.

A szigetország azt követően döntött ennek a műholdcsaládnak a világűrbe telepítéséről, hogy 1998-ban egy, Észak-Koreából indított ballisztikus rakéta Japán fölött átrepülve csapódott a Csendes-óceánba.

A japán űrügynökség nemzetbiztonsági okokból nem közölt részleteket a műhold küldetéséről.

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.