Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-01-16 16:12:00

Kegytárgyakat kapott a megújult kolostor

A sopronbánfalvi karmelita kolostorral kapcsolatos dokumentumokat, kegytárgyakat és relikviákat adott át csütörtökön Linenblatt Margit, Erzsébet anya, karmelita perjelnő hagyatékából a tavaly felújított kolostor számára Kuszák Erzsébet soproni lakos.

A relikviák közül az adományozó kiemelte a karmelita apácaszobrot, továbbá a szenteltvíztartót, amely a karmelita perjelnő hagyatékának részét képezte. "A kolostornak most átadott hímzések pedig arra emlékeztetnek, hogy a nővérek mi mindennel foglalkoztak az imádkozás mellett" - hangoztatta Kuszák Erzsébet.

A kolostort 1482-ben alapította a pálosoknak Sopron városa a Bánfalva fölé magasodó sziklán. A török időkben az épület nagy része elpusztult. Az újkori kolostort a 17. század első felében emelték. A 19. század végén a karmelita apácák otthona lett. Magyarországon az első női sarutlan karmelita kolostort 1891-ben Sopronbánfalván alapította Maria Ignatia nővér.

Az 1950-es évek elején a szigorú imádságos rendet feloszlatták, a sopronbánfalvi kolostort bezárták; az utolsó főnővér akkor költözött Sopronba. Linenblatt Margit, Erzsébet anyát Meggyesi Schwarz Eugénia fogadta be kétszobás lakásába. Ott élt Erzsébet anya egészen haláláig, az 1970-es évek végéig. Ő volt az utolsó, akit a sopronbánfalvi templom altemplomában temettek el. Befogadója megőrizte iratait és a kegytárgyakat, majd az ő halála után az 1990-es évek közepén a relikviákat a társasházban lakó Huszák Erzsébet óvónő vette gondozásba.

Az egyháztörténeti értékeket Karsai Gábor, a Sopronbánfalvi Pálos-Karmelita Kolostor igazgatója vette át. Az írásos dokumentumokat és a kegytárgyakat kiállítják a felújított kolostorban, amelyet eredeti rendeltetésével összhangban elvonulási, oktatási és meditációs központtá alakítottak.

Forrás:
http://mult-kor.hu/20110114_kegytargyakat_kapott_a_megujult_kolostor

 

 

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.