Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-11-30 18:31:00

Kaotikus a helyzet a szlovákiai kórházakban

Nehezen áttekinthető, kaotikus és feszült a helyzet a szlovákiai kórházakban, miután több egészségügyi intézetben szerdán már nem jelentek meg munkahelyükön azok az orvosok, akik szeptemberben felmondtak munkáltatójuknak. Más intézetekben pedig a felmondások visszavonásának köszönhetően javult a helyzet.

Megbízható adatok nem állnak rendelkezésre, mert mást mond az egészségügyi tárca, s mást az Orvosi Szakszervezeti Szövetség (LOZ). Ivan Uhliarik egészségügyi miniszter szerint szerda reggelig a mintegy 2400 szlovákiai kórházi orvosból, akiknek november 30-án lejár kéthónapos felmondási idejük, mintegy 800 fogadta el a kormány kompromisszumos béremelési ajánlatát, s a szerdai nap folyamán pedig további néhány tucatnyian. A szakszervezetek szerint ezek az adatok nem felelnek meg a valóságnak, s a kompromisszumra hajlandó orvosok száma állítólag jóval kisebb. A nem egészen 100 szlovákiai kórházban összesen mintegy 6500 orvos dolgozik.

Az eperjesi kórházban szerdán 90 orvos nem jelent meg munkahelyén, aminek következtében az intézet több osztálya, működésképtelenné vált és zárva tartott. Nagyszombatban 64 orvos mondott fel, egyharmaduk munkahelyén sem jelent meg. A kórházigazgató közölte: a munkavégzésre való felszólítást rendőrségi úton kézbesítik az érintetteknek. A pozsonyi egyetemi kórházban és Besztercebányán számos orvos beteget jelentett, s otthon maradt.

Súlyos a helyzet Zsolnán, ahol 92 orvos nem vonta vissza felmondását. Az igazgató a nap folyamán hivatalos úton mindenki számára elrendelte a kötelező munkafelvételt. Ugyanakkor Trencsénben a 144 felmondás egyharmadát szerda délig visszavonták. A kórház ennek ellenére gondokkal küszködik. Több kórházban szerdán nem végeztek műtéteket.

Tekintettel a kórházakban december elsejétől fenyegető orvoshiányra a kormány hétfő este szükségállapot kihirdetéséről döntött, amely 15 kórházat érintene. A béremelésen kívül az orvosok a kórházak részvénytársaságokká való átalakításának leállítását, néhány szakmai ágazati probléma megoldását - például a kórházak kedvezőbb finanszírozását, a személyi normatívák rendszerének bevezetését - követelik. Kompromisszumként a kormány 300 eurós béremelést ajánl, míg a szakszervezetek 707 eurós átlagos béremelést követelnek.

A szükségállapot bevezetéséről szóló kormánydöntés értelmében a munkahelyüket elhagyó orvosok büntetőeljárás terhe alatt munkavégzésre kötelezhetőek.  A szlovák egészségügyi miniszter a nap folyamán megerősítette: tárgyalások folynak a szomszédos országok szaktárcáival, hogy szükség esetén a határ menti kórházaik kezeljék a szlovákiai betegeket, illetve orvosokat küldjenek Szlovákiába. A morvaországi kórházak közölték, készek fogadni a rászorulókat. Leos Heger cseh egészségügyi miniszter levélben biztosította szlovák kollégáját a segítségről. A cseh szakszervezetek viszont arra szólították fel az orvosokat, hogy legyenek szolidárisak tiltakozó szlovák szaktársaikkal.

 

MTI


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.