Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-11-30 18:00:00

Jóváhagyták az EU jövő évi költségvetését

Jóváhagyták az európai uniós tagországok pénzügyminiszterei szerdán Brüsszelben az EU jövő évi költségvetésének azt a változatát, amelyről az Európai Parlamenttel (EP) folytatott tárgyalásokon született kompromisszumos döntés.

Csütörtökön várhatóan az EP plénuma is elfogadja a büdzsét, és ezzel a jóváhagyási folyamat befejeződik. A 129 milliárd eurós kiadással számoló költségvetés nem éri el a tagállamok összesített bruttó hazai termékének egy százalékát, de közel két százalékos növekedést jelent az idei keretekhez képest - emlékeztettek közös közleményükben a miniszterek.

Az uniós intézmények tíz nappal ezelőtt állapodtak meg a büdzsé részleteiben. Az EP a végső kompromisszumnál jóval magasabb arányú, több mint 5 százalékos növekedést szeretett volna elérni. A tagországok azonban a nemzetközi gazdasági válság miatti nehéz helyzettel, a takarékoskodás szükségességével érveltek, és csak mérsékelt növelést fogadtak el.

A mostani döntést kísérő nyilatkozatban a miniszteri tanács úgy fogalmazott: meglátása szerint a kompromisszum megtalálta a helyes arányt a büdzsé mértékének - a tagországok konszolidációs erőfeszítéseit is segítő - korlátozott emelése, valamint a gazdasági növekedés és munkahelyteremtés ösztönzését szolgáló intézkedések finanszírozása között. Idén az EU 126,5 milliárd euróból gazdálkodott.

Elfogadott a pénzügyminiszterek érintett csoportja szerdán egy jelentést is arról, hogyan lehetne javítani az adóügyi együttműködést az uniós versenyképességi paktumhoz (Euró Plusz) csatlakozott országok között. Ez volt a paktumnak az az eleme, amely miatt Magyarország tavasszal úgy döntött: egyelőre nem csatlakozik a közös programhoz (bár az abban szereplő vállalásokhoz hasonlókat maga is tett).

A mostani jelentés szerint - amelyet decemberben az uniós állam- és kormányfői tanács is megvitat - a 23 érintett EU-tagországnak olyan témákról kellene közös gondolkodást kezdeniük, mint az ártalmas gyakorlatok elkerülése, a bevált tapasztalatok cseréje, az adócsalás és -megkerülés elleni fellépés, a nemzetközi koordináció.

 

MTI


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.