Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-31 12:00:00

Jóváhagyta a kormány az új közoktatási törvény tervezetét

Megtárgyalta és jóváhagyta a kormány szerdai ülésén a köznevelésről szóló törvény tervezetét – értesült a Távirati Iroda kormányzati forrásból.

Az MTI-t arról tájékoztatták, hogy a jogszabály-tervezetet a jövő hét elején hozzák nyilvánosságra.

A Magyar Nemzet szerdai számában a birtokába került koncepció tartalmát ismertette. Ezek közé tartozik, hogy bevezetik az egész napos iskolát az alsó és a felső tagozaton, mérsékelt pedagógus-óraszámemelést hajthatnak végre az iskolákban, és a jelenleginél jóval szigorúbb feltételekhez kötik az általános iskolai felső tagozatok működtetését.

Hoffmann Rózsa augusztus 23-án jelentette be, hogy a változtatások a következő tanévben életbe léphetnek. Elmondta azt is, hogy országjárás kezdődik majd, amelynek keretében az érintettek megismerhetik a koncepciókat. Az új, a köznevelés rendszerét szabályozó törvénnyel kapcsolatban úgy fogalmazott, jelenleg túlszabályozottságban vergődik a közoktatás, ezért egy lazább, keretszabályozást szeretnének, és nagyobb döntési lehetőséget adnának a szakemberek kezébe.

Hoffmann Rózsa előadásában kiemelte, orvosolni kell azt a jelenséget, hogy a köznevelési rendszert eddig piacként értelmezték, szolgáltatásnak tekintették. Mi közszolgálatnak tekintjük, amely az állam felelősségét hordja magán – fogalmazott. Az új közoktatási törvény koncepciójából kiemelte, hogy ezentúl a pedagógiai programokat, házirendet a tantestületek fogadnák el, és fenntartói jóváhagyásra nem lenne szükség.

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.