Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-07-13 14:00:00

Jogsegélyszolgálat a nyári munkát vállaló diákoknak

A fiatalok megfelelő munkajogi tájékoztatása, valamint a nyári munkavégzésének segítése érdekében az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) és a Munkástanácsok ifjúsági tagozata közös jogsegélyszolgálatot indít – nyilatkozta Stágel Bence, az IKSZ elnöke. Mint a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselője kifejtette: a nyári szünetben több ezer fiatal vállal rövidebb vagy hosszabb időre diákmunkát. Ugyanakkor különösen a 15-24 év közötti fiatalok számos esetben kiszolgáltatott helyzetben teszik ezt, rájuk nézve hátrányos feltételekkel. Gyakran szerződést sem kötnek velük, de előfordul a szóban megbeszélt feltétek utólagos, egyoldalú módosítása, amely a munkavállalót hátrányosan érinti, különösen a bérezés vonatkozásában.

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség arra kéri a munkaügyi felügyelőségeket, az érintett hatóságokat, valamint az önkormányzatokat hogy a nyári időszakban fokozottan ellenőrizzék a fiatal munkavállalók foglalkoztatási körülményeit, hogy ezzel elkerülhetőek legyenek a munkáltatói visszaélések. Emellett a fiatalok megfelelő munkajogi tájékoztatása, valamint a nyári munkavégzésének segítése érdekében az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) és a Munkástanácsok ifjúsági tagozata közös jogsegélyszolgálatot indít, a bejelentéseket, kérdéseket az iksz@kdnp.hu e-mail címre várják.

Stágel Bence hozzátette: érdemes olyan munkáltatónál vagy diákmunka-szövetkezetnél munkát vállalni, akiről a jelentkezőnek megbízható, pozitív referenciája van. Ha a foglalkoztató szervezet megbízható, akkor nagyobb esély van a dolgozó diák érdekeinek figyelembevételére, ami mindkét fél megelégedéséhez vezet. A kereszténydemokrata politikus felhívta a figyelmet arra is, hogy a munkáltatóknak, szövetkezeteknek tájékoztatni kell a munkavállalókat jogaikról, és az alkalmazás körülményeiről. Mindenkit arra bátorítanak, hogy ezt az informálást maga is kérje, mert ezzel előzhetőek meg leginkább a félreértések.

mti
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.