Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-07-28 16:15:00

Jogi felelősségre vonás várhat a volt kormányfőkre?

A Fidesz a volt kormányfőket jogi úton vonná felelősségre az államadósság növeléséért. Szíjjártó Péter a pénzügyminisztereket is vádolná.

A Fidesz kezdeményezni fogja, hogy a parlament alkotmányügyi, valamint számvevőszéki bizottsága vizsgálja meg, hogy a jelenlegi jogszabályi környezet lehetőséget ad-e az államadósság növelése esetében a jogi következmények és felelősség megállapítására. Mert, ha nem, kérni fogják, hogy a két testület gondoskodjon róla, hogy a jövőben így legyen – jelentette be Szíjjártó Péter csütörtökön.

A 2002-2010 közötti államadósság-növekedés okait vizsgáló parlamenti albizottság a politikai mellett a jogi felelősség megállapítását is szükségesnek látja, az erről szóló jelentés elfogadása vasárnap történhet meg. Szijjártó Péter megerősítette azt az álláspontját, hogy a szocialista kormányok rossz gazdaságpolitikai döntései vezettek az államadósság drámai mértékű megnövekedéséhez, ezzel az előző kabinetek bűnt követtek el, amelynek következményeit minden magyar ember ma is viseli. A felelősök között név szerint említette Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon volt kormányfőket. Véleménye szerint az akkori pénzügyminiszterek felelőssége is megkerülhetetlen.

Elmondása szerint azért fordultak az illetékes parlamenti testületekhez, mert összetett jogi kérdésről van szó, a múltban elkövetett, de hosszú távú hatásokkal járó bűnről. Az új alaptörvény elfogadásából adódó jogszabály-alkotási kötelezettség pedig különös alkalmat ad a kérdés megválaszolására.


mti.hu
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.