Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-11-17 12:15:00

Jelentősen fogy a népesség Csíkszeredában

Jelentősen csökkent mind a magyar, mind a román lakosság lélekszáma a székelyföldi, Hargita megyei Csíkszeredában – derült ki a helyi önkormányzatok által végzett számításokból.

A Krónika csütörtökön emlékeztetett: a város lakóinak 82 százaléka magyar, 17 százaléka román. A 2002-es népszámlálás eredményeihez képest a magyar lakosság száma 11, a románoké pedig 13 százalékkal csökkent. A teljes népességet figyelembe véve a magyar és román lakosok aránya változatlan maradt. Noha a roma lakosság száma is változott, az illetékesek szerint mindez nem mérvadó, ugyanis a közösség jelentős része magyar nemzetiségűnek vallotta magát.
Csíkszeredában ugyanakkor a kilenc évvel ezelőtti 48-hoz képest idén 21 német lakost írtak össze.

Az önkormányzat összesítésében a székely nemzetiségűek a magyar gyűjtőpont alatt kaptak helyet, míg a 25 csángó polgár az egyéb besorolásba került.
Anyanyelvként valamivel több mint 31 ezren jelölték meg a magyart, míg román anyanyelvűnek 6334-en vallották magukat. A kérdező biztosok emellett feljegyeztek két-két szerb, ukrán, illetve tatár, valamint egy-egy szlovák, orosz, görög és örmény anyanyelvű lakost.

A felekezeti hovatartozás szempontjából továbbra is a római katolikusok "vezetnek", őket az ortodoxok, a reformátusok, majd az unitáriusok követik. A lakosok közül ugyanakkor 52-en vallották magukat vallásnélkülinek, harmincan ateistának, heten pedig muzulmánnak.


mti


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.