Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-11-16 11:04:00

Jelentős csökkenés az építőiparban

Az építőipari termelés volumene szeptemberben 12 százalékkal volt kisebb, mint egy évvel korábban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A nagyberuházások hiánya és a lakásépítések visszaesése következtében felgyorsult az épületek építésének csökkenése.

A közlemény szerint szeptember végén a jövőbeni építési munkákra vonatkozó, megkötött szerződések volumene mintegy 40 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. Az építőipar termelői árai 2011 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 1,8 százalékkal emelkedtek.

A közlemény szerint az idén szeptemberben az építőipari termelés volumene munkanaptényezővel kiigazítva is 12 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Szezonálisan kiigazítva a termelés az előző havinál 2 százalékkal volt kisebb. Az év első kilenc hónapjában a termelés 10,6 százalékkal maradt el a 2010 azonos időszakitól – tájékoztatott a KSH.

A termelés szeptemberi, 12 százalékos mérséklődésen belül a két építményfőcsoport termelése eltérően alakult. Nagyarányú, 23 százalékos visszaesést figyelt meg a KSH az épületek építésében, ezzel szemben az egyéb építmények építése 1,4 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbi, rendkívül alacsony bázisnál. A kismértékű emelkedéshez útépítési és vasút-korszerűsítési munkák is hozzájárultak.

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.