Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-09-19 19:15:00

Javítaná a kormány a vendéglátás helyzetét

A vendéglátás helyzetének javítása érdekében a kormány egyebek mellett ágazati stratégiát dolgoz ki.

Emellett felülvizsgálja a vendéglátással kapcsolatos jogszabályi környezetet és a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-kártya) keretében, a vendéglátás forgalmának növelését célzó béren kívüli juttatásra vonatkozó javaslatot dolgoz ki.

A Magyar Közlöny hétfői számában megjelent határozat szerint a kormány jövő március 31-ig dolgozza ki a vendéglátás egészére vonatkozó ágazati stratégiát, bemutatva a szakma legfontosabb kitörési pontjait, alternatívát és iránymutatást adva ezek eléréséhez. A határozat szerint a helyes és ösztönző kormányzati intézkedések kidolgozása és megalapozása, valamint a vendéglátás forgalmának jelentős növelése és jövedelmezőségének javítása érdekében szükséges a stratégia kidolgozása.

Szükségesnek tartja a kormány a vendéglátással kapcsolatos jogszabályi környezet felülvizsgálatát is, ennek határideje 2012. június 30. A felülvizsgálatnál kiemelik a szabályozás optimális jogszabályi szintjének megállapítását, a vendéglátás szakmai feltételeit, a vendéglátó üzletek üzletkör és üzletprofil szerinti megkülönböztetése és minőségi védjegyrendszere feltételeinek szabályozását, a közétkeztetésben az élettani szükségletnek és a diétás igényeknek megfelelő szolgáltatás biztosítását – és a felülvizsgálat eredményének tükrében a megvalósítandó intézkedésekre vonatkozó javaslat elkészítését.

A határozat szerint az idén október 15-ig a kormány kidolgoz a Széchenyi Pihenő Kártya keretében egy jól azonosítható, új, a vendéglátás forgalmának növelését célzó, 2012. január
1-jétől bevezetésre kerülő béren kívüli juttatásra, valamint ezzel összefüggésben az étkezési utalványok szabályozására vonatkozó javaslatot.

Az ágazat javítása érdekében a kormány szerint szükség van a vendéglátó szakmai szervezetek bevonásával a vendéglátás jó higiéniai gyakorlatáról szóló nemzeti útmutató kidolgozására is úgy, hogy az előírások könnyebb betarthatósága mellett az uniós jogban megfogalmazott élelmiszerhigiéniai elvárások teljesüljenek, továbbá annak részleteiről a vendéglátóipari egységek személyzete részére tájékoztató előadások megtartását. Ennek határideje 2012. március 31.

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.