Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-02 15:48:00

Izrael kész békében tárgyalni

Izrael kedvezően fogadja a „kvartett” javaslatát, hogy újítsák fel a béketárgyalásokat.

Egyúttal elszólítja a palesztinokat, hogy haladéktalanul kezdjék újra a megbeszéléseket előfeltételek nélkül – közölte vasárnap az izraeli kormányfő irodája. Ez az első hivatalos izraeli reagálás az Egyesült Államok, Oroszország, az ENSZ és az Európai Unió szeptember 23-án kiadott felhívására, hogy az izraeliek és a palesztinok kezdjék újra a tárgyalásaikat azzal a céllal, hogy 2012 végére meg tudják kötni a végleges békemegállapodást.

A jeruzsálemi nyilatkozatra válaszul Száeb Erakat palesztin főtárgyaló kijelentette, hogy ha az izraeliek elfogadják a javaslatot, akkor be kell jelenteniük a megszállt területeken lévő telepek bővítésének leállítását, és azt, hogy elvben az 1967-es háború előtti határok elvét is elfogadják. Szerinte az izraeli nyilatkozat egyébként is csak arra szolgál, hogy „megtévessze a nemzetközi közösséget”. A palesztinok már korábban elfogadták a javaslatot.

A kvartett felhívásában szerepel az a kitétel, hogy a feleknek tartaniuk kell magukat a 2003-ban elfogadott „útitervben” vállalt kötelezettségeikhez, amelyek között ott van az is, hogy be kell fagyasztani az izraeli telepépítéseket. Jeruzsálem ennek ellenére egy hete újabb 1100 telepeslakás felépítésére adott engedélyt a megszállt Kelet-Jeruzsálemben. Ezt a washingtoni külügyminisztérium csalódást keltőnek és kontraproduktívnak minősítette.

Elégedetlenségét fejezte ki egy pénteki telefonhívásában Angela Merkel német kancellár is. A Haarec című izraeli lap vasárnap egy német kormányforrást idézve azt írta, hogy a kancellár dühös volt, és „nem hitte el Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő egyetlen szavát sem”.

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.