Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-12-01 14:28:00

Itt lehet jelentkezni a téli Balaton-átcsúszásra

December 3-án, szombaton délben kezdődik a tél első Balaton-átcsúszás programja a badacsonytomaji strandon.

Tengeri kajakosok, szörfösök és vitorlázók részvételével kelünk át a badacsonyörsi öblön a másik oldalra és vissza. Egykor indulnánk, az időjárástól függően. A jeges vízben bemutatjuk az eszkimózást is, vagyis a borulás utáni visszafordulás technikáját kajakkal. Saját készítésű hagyományos eszkimó kajakot is szeretnénk bemutatni, valamint a Balaton első tradicionális, bambuszrudazatos, rákolló vitorlával hajtott polinéz proája, egy aszimmetrikus katamarán is átkel az öblön – bizonyítva, hogy az átcsúszás nemcsak jeges rendezvényeket jelent. Inkább azt nevezzük átcsúszásnak, mikor úgy sikerül A pontból B pontba eljutni, hogy ezzel látványosan, kreatívan és játékosan bebizonyítjuk: amit sokan lehetetlennek tartottak, az nagyon is lehetséges, sőt, emberformáló élményektől fosztja meg magát, aki lehetlennek tartja.

A Balatonon ma, adott esetben, az sem mehet 500 méternél messzebb a parttól, aki már átevezett az Atlanti óceánon, másodfokú viharjelzésben pedig egyáltalán nem szállhat vízre – olyan tengeri kajakkal sem, mely gyakorlatilag bármilyen időben biztonságos lehet, ahogyan a szörf is közismerten az egyik legalkalmasabb eszköz viharban vitorlázni. Ráadásul komolyabb szörfedzés gyakorlatilag csak viharjelzésben lehetséges. Adventi átcsúszásunk alkalmából a Magyar Szörf Szövetség és a tengeri kajakos szakosztály képviselői elmondják, milyen jogszabály-módosításokat javasolnak annak érdekében, hogy ezek ne gátolják a vízi sportok szabad gyakorlását. Hasonló a jollevitorlázók problémája is.

Szeremley Huba szintén jelezte részvételét, így a kellő hangulatot kitűnő forralt bor is biztosítja majd. A program a badacsonytördemici faluházban folytatódik, ahol szombaton forraltbor-főző verseny lesz, különféle kemencés ínyencségekkel.

Az egy éve meghirdetett Jégszalag bajnoksággal és az idei télre, illetve tavaszra és nyárra tervezett Átcsúszás-programokkal kapcsolatban is bejelentésekre készülünk. Ahhoz, hogy minden körülmények között és minden évszakban lehessen vitorlázni, illetve közlekedni a Balatonon, pályázatot hirdetünk vízen, jégen és havon egyaránt közlekedni képes „hároméltű” vitorlás, illetve egyéb meghajtású járművek tervezésére és építésére (melyek átalakítás nélkül, legfeljebb egyszerű átállítással tudnak közeget váltani).

Eső esetén vagy viharos szélben másnap, vasárnap délben vagy egy héttel később tartjuk meg a programot. Nem biztonsági okokból, hanem inkább a jobb hangulat kedvéért.

Jelentkezni az atcsuszas@gmail.com címen, vagy a Balaton-átcsúszás facebook oldalán lehet.
 

Találkozzunk szombaton délelőtt 11-kor a Badacsonytomaji Szörfklub SE klubháza előtt a tomaji strandon (közvetlenül a 71-es út mellett, Pest felől érkezve a tomaji vasutállomás utáni kanyar végénél, a Club Tomaj után pár méterrel, a badacsonyi kikötő felől pedig egy kilométerre a kikötő után a tomaji emelkedő és a Club Tomaj előtt).

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.