Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-09-05 12:45:00

Irán bírálta a törökországi NATO-védőpajzsot

Irán bírálta hétfőn Törökország beleegyezését abba, hogy a NATO rakétavédelmi pajzsának egyes elemeit területére telepítsék.

A térségtől idegen országok jelenléte az iráni határ közelében Haszan Gasgavi külügyminiszter-helyettes szerint nem javítja a regionális biztonságot, hanem éppen ellentétes hatást ér el. – Irán és Törökország két szomszédos és baráti állam, amelyek képesek hiánytalanul, külső beavatkozás nélkül szavatolni saját biztonságukat – tette hozzá Gasgavi.

A török külügyminisztérium előző héten bejelentette, hogy Ankara felhatalmazást adott a NATO-nak korai előrejelző radarrendszer telepítésére, amely képes felderíteni az Európát fenyegető esetleges rakétatámadásokat.

A NATO tavaly novemberben elfogadott, a következő évtizedre szóló új stratégiai koncepciója tartalmazza az európai lakosság és terület számára kialakítandó rakétavédelmi rendszer tervét a Közel-Keletről és különösen Iránból érkező fenyegetésekkel szemben. Irán az utóbbi időben egyre gyakrabban bírálja a gazdasági és politikai szövetségesének számító Törökországot, amely 1952-ben csatlakozott a NATO-hoz.

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.