Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-09-05 19:28:00

Irán atomügyben üzletet kínál

Teherán kész arra, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) „teljes ellenőrzés” alá vonja az iráni atomprogramot a következő öt évben, ha feloldják a Teherán ellene hozott szankciókat.

Ferejdún Abbászi Davani, az iráni atomprogram vezetője az ISNA hírügynökségnek nem tett utalást arra, hogy Teherán mikor javasolta ezt az ENSZ bécsi székhelyű szakosított szervének, és azt sem fejtette ki, mit ért a „teljes ellenőrzésen”.

Az iráni atomfejlesztési program egy jelentős része már a NAÜ ellenőrzése alá került, így urándúsítási tevékenysége is, amely az iráni nukleáris tevékenységgel kapcsolatos nyugati aggodalmak központi elemét képzik. Az irániak következetes tagadása ellenére a Nyugat attól tart, hogy a teheráni atomprogram végső célja a nukleáris energia katonai célú felhasználása, ezért 2007 óta egyre szigorúbb szankciókkal sújtják az ázsiai országot.

A NAÜ egy pénteki bizalmas jellegű jelentésében növekvő aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy Irán a múltban is elhallgatta, illetve jelenleg is elhallgatja olyan jellegű nukleáris tevékenységét, amelynek katonai vonzata van. A NAÜ már évek óta kifogásolja, hogy Irán nem ad választ számos kérdésre atomprogramját illetően, és nem teszi lehetővé a bejutást több atomlétesítményébe, például a közép-iráni Arakban épített nehézvizes reaktorblokkba.

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.