Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-12-31 11:55:00

Ima után vonult utcára 250 ezer ember

Legalább tizenkét ellenzéki tüntetőt megöltek a szíriai biztonsági erők pénteken, miközben több mint negyedmillió ember vonult az utcára az arab országban, tiltakozásul Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszere ellen.

Homsz városában öt rendfenntartó halt meg egy lövöldözésben – közölték ellenzéki aktivisták. A pénteki imát követően 74 különböző helyen – a többi között a Damaszkusztól 320 kilométerre található Idlibben, Maaret an-Nomanban, Han Sejkúnében és Szarakebben – vonultak utcára a tiltakozók.

Az utóbbi két városból a szíriai hadsereg kivonta a tankokat, mert a területre érkeznek az Arab Liga megfigyelői – tudatta az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (SOHR) nevű, londoni székhelyű jogvédő szervezet. A megfigyelők jelenléte azonban Szíria-szerte csak felbátorította a tüntetőket, akik szeretnék megmutatni mozgalmuk erejét.

Ellenzéki aktivisták szerint a kormányerők öt embert agyonlőttek Hama városában, további ötöt pedig a déli Deraában. Másik két tüntető életét a kelet-szíriai Idlib tartományban oltották ki, ahol további 37-et megsebesítettek.

Damaszkusz elővárosában, Dumában legalább két tucat tüntető sebesült meg a rendfenntartókkal vívott összetűzésben. Az ENSZ adatai szerint a március közepén kezdődött megmozdulásokban eddig több mint 5 ezren, más források szerint több mint 6 ezren haltak meg.

 

MTI/ hvg.hu

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.