Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-07-01 11:41:00

Így segítik az autistákat a ferencesek

A ferencesek által fenntartott gyöngyösi Autista Segítő Központ a MOL 2010-ben kiírt gyermekgyógyító program pályázatán nyert kétmillió forintból felújították és kibővítették a Snoezelen szobát, berendeztek egy mozgásfejlesztő helységet és művészetterápiás foglalkozásokat tartottak a központ gondozottai számára.

Az új eszközöket május végén, a gyermeknapon vehették birtokba az új tulajdonosok. A Snoezelen helység felszereltsége Magyarországon egyedülállóan gazdag. Felejthetetlen élmény volt látni, hogy a speciálisan kialakított szobában zajló foglalkozások után a gyermekek mennyire másképpen viselkednek. Sokkal nyugodtabban, kiegyensúlyozottabbak. A két fejlesztő szoba szemmel láthatóan javítja az autizmussal élő gyermekek érzékelését és mozgáskoordinációját, ami sokat segíthet a társadalomi beilleszkedésükben. A MOL pályázat összegéből valósították meg a gondozottak élmény- és művészetterápiás képzését is, Futó Tamás képző- és grafikusművész vezetésével. A képzőművész nem csak tanította az autista gyermekeket, hanem ő maga is gazdagodott ez együtt töltött időszakban. „Hálás vagyok azért, hogy nemcsak a természetes anyagokhoz, hanem hozzám is szeretettel viszonyultak a gyerekek. Örömmel töltött el, hogy a magam szerény eszközeivel hozzájárulhattam ahhoz az áldozatos munkához, amelyet a velük minden nap foglalkozó pedagógusok és gondozók végeznek."

A Snoezelen szoba biztonságos, meleg, harmonikus, esztétikus, nyugalmat árasztó, több érzékszervre ható környezetével, halk, nyugtató hatású muzsikájával segíti az autisták pszichés alapfunkcióinak aktivizálását, fejlesztését. A szoba berendezéséhez vízágy, buborékoszlop, fényvízesés, fényszálak és projektor tartanak. A felkínált ingerek (kellemes zene, fényeffektusok, érdekes diák, illatok, színek és enyhe vibráció) révén az autizmussal élő gyermekek és fiatalok új, pozitív tapasztalatokat gyűjthetnek, megtanulhatják a kikapcsolódás technikáját, oldhatják feszültségeiket.

A terápiás foglakozások során az autizmussal élők érzékszerveik által fejlődnek. Az itt szerzett tapasztalatok segítik a gátlások, félelmek oldását, növelik az érdeklődést, nyitottá teszik a résztvevőket a környező világ felfedezése iránt.

A Snoezelen szobában eltöltött időszak után az autisták sokkal nyugodtabbak, jobban bevonhatóak feladathelyzetekbe, a viselkedésproblémákkal küzdő gyermekek viselkedése pedig kiegyensúlyozottabbá, társadalmilag is elfogadhatóbbá válik.


--

Ferences Sajtóközpont


 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.