Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-05 15:30:00

Így állítaná talpra a vidéket az LMP

Az önellátó családi gazdaságok támogatását, az energia- és környezettudatosság szélesebb körű terjesztését, valamint tájjellegű vidékfejlesztési programok elindítását szorgalmazza a Lehet Más a Politika (LMP).

Szél Bernadett, a párt választmányi szóvivője az LMP-nek a vidék fejlesztését célzó átfogó nemzeti programjáról pénteki sajtótájékoztatóján a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Panyolán elmondta: a gazdaság élénkítéséhez a helyi gazdaságok és közösségek megszervezése a jó megoldás, ezért a párt ezt az utat javasolja a kormánynak. Az LMP a nemrégiben elindított „plázastop és piacstart” kampányával is emellett az elv mellett állt ki, pontosan azért, hogy a helyi piacok életképesek maradhassanak – jelezte a szóvivő.

A programban fontos szerepet kap többi között a vidéken élők életminőségének javítása, az elvándorlás megállítása. Szél Bernadett közlése szerint ezek tényleges megvalósulásához azonban rendezni kell például a vidék számára fontos földkérdést, s támogatni szükséges a magát élelmiszerrel és energiával ellátó helyi és családi gazdaságok létrehozását.

Panyola ebből a szempontból jó példa, mivel itt sokféle, helyben megtermelt terméket tett piacképessé a település, valamint sokat nyert azon is, hogy lakói nem messziről érkezett élelmiszereket fogyasztanak – fejtette ki a szóvivő. Szél Bernadett utalt arra is: az önkormányzati földek közmunkával történő megművelésével, és azzal, hogy a helyben megtermelt élelmiszerrel látják el az óvoda, vagy az idősotthon konyháját, az önkormányzatok évi több millió forintot spórolhatnak. Másik fontos cél az energiatakarékosság szélesebb körű megismertetése és az ilyen technológiák terjesztése, amelyekkel gazdaságosabbá lehet tenni például a helyi fűtési rendszereket – tette hozzá.

Vágó Gábor, az ellenzéki párt választmányi szóvivője a tájékoztatón kiemelte: a családi gazdaságokkal a helyi piacokat erősítik, a pénz helyben forog és munkahelyek jönnek létre. Emellett minden magyar település számára kívánatos, hogy a tájhoz alkalmazkodó erőforrásokat használja - fűzte hozzá. Fontos, hogy a tájjellegű növénytermesztési programokra ismét adjon pénzt a kormány, de ehhez a termelők és a fogyasztók összefogása is szükséges - hangsúlyozta a szóvivő. Vágó Gábor ugyanakkor jó vitaalapnak nevezte a kormány által nemrég ismertetett vidékstratégiát: ezen – mint fogalmazott – az LMP „óvó szemét rajta tartja”, annak érdekében, hogy ez a program valóban megvalósulhasson a következő évtizedben.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.