Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-12-28 19:12:00

Idén senkit nem végeztek ki Japánban

A legutóbbi halálos ítéletet 2010. július 28-án hajtották végre a szigetországban.

1992 óta először fordult elő, hogy egy naptári évben nem hajtottak végre halálbüntetést Japánban – írta szerdai számában a Yomiuri Shimbun japán napilap.

A lap beszámolója szerint jelenleg 129 elítélt vár ítéletének végrehajtására japán siralomházakban. Habár a japán törvények szerint a halálbüntetést a végső bírói ítélettől számított hat hónapon belül végre kell hajtani, a kivégzésre csak az igazságügy-miniszter jóváhagyásával kerülhet sor.

Eda Szacuki korábbi igazságügyminiszter személyes meggyőződése miatt nem volt hajlandó az ítéletek jóváhagyására, Hiraoka Hideo idén szeptemberben hivatalba lépett miniszter pedig úgy nyilatkozott, hogy társadalmi vitára van szükség a halálbüntetés jövőjéről.

Tavaly augusztus óta egy minisztériumi bizottság vizsgálja a kérdést, azonban mindeddig nem jutott eredményre. A halálbüntetésről decemberben a parlament is vitázott, miután novemberben az 1995-ös tokiói gáztámadásért is felelős Aum Sinrikjo szekta 13 tagját ítélték halálra. Közvélemény-kutatási adatok szerint a japán társadalom többsége támogatja a halálbüntetés intézményét. Az ítélet-végrehajtás szüneteltetését jogászok is kritizálják.

A szigetországban az 1990-es évek elején három évig de facto moratórium volt érvényben a halálbüntetések végrehajtására vonatkozóan. Ennek feloldását követően, 1993 és 2011 között 48 kivégzést hajtottak végre.

 

MTI/ hirado.hu

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.