Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-11-08 13:45:00

Hurghadai baleset: sokkos állapotban a túlélők

A kedd reggeli, a hurghadai Nile kórházban ápolt nyolc sérült mellett további hat sérült utazhat haza még kedden Magyarországra – tudta meg az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója.

Az MTI értesülése szerint ők azok, akiket a településhez közeli üdülőtelep, El Gouna kórházában ápolnak. Ők – arra hivatkozva, hogy lelkileg megviselték őket a történtek – nem kívántak nyilatkozni.

A vasárnapi balesetben 11-en vesztették életüket, 29-en sérültek meg. Az El Gounából Magyarországra utazó sérülteken kívül a hurghadai Nile kórházban még 11 sérültet, Kairóban pedig 4 súlyos sérültet ápolnak. A Nile kórházban két sérülttel is sikerült beszélnie a közmédia hírstábjának, de hivatalosan, a nevüket vállalva nem kívántak nyilatkozni. Mindketten azt mondták: nem emlékeznek arra, hogyan történt a baleset, csak arra, hogy a kórházban ébredtek. Egyikük elmondta: a balesetben két hozzátartozóját vesztette el és másik két hozzátartozója súlyos állapotban Kairóban van. A kórházban több sérült is megjelent az aulában, de láthatóan zaklatott lelkiállapotuk miatt nem lehetett velük beszélni.
 

A mindennapi.hu támogatja a társadalmi gyűjtést, amely a NemzetiSegélyvonalon keresztül folyik az egyiptomi buszbaleset áldozatainakhozzátartozói, illetve annak sérültjei számára.Nézőink/hallgatóink/olvasóink a 1752-es telefonszámfelhívásával egyszeri 250 forintnyi pénzadományt juttathatnak el számukraaz öt legnagyobb magyar segélyszervezeten keresztül. Kérjük, hívják a1752-es Nemzeti Segélyvonalat!


A helyszínen a hatóságok mellett a hurghadai magyarok is megpróbálnak segíteni a sérülteknek, illetve a még a településen tartózkodó hozzátartozóknak. Korábbi adatok szerint mintegy 60 magyar él Hurghadában, ők elsősorban turizmusból élnek. Az MTI információja szerint többen már közvetlen a baleset után a helyszínen voltak, segítettek a tragédiában érintetteknek a hatóságokkal kommunikálni, és vizet vittek nekik.

Már megkezdték a hurghadai buszbaleset halottainak azonosítását az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szakértői, akik kedden érkeztek Egyiptomba – tájékoztatta Kveck Péter kairói nagykövet az MTI-t. Elmondta, számítások szerint ez a munka 1-2 napon belül befejeződhet, ezt követően lehet a holttesteket Magyarországra szállítani. Szólt arról is, hogy a Külügyminisztériumból hétfőn egy konzul érkezett Egyiptomba. Neki komoly gyakorlata van a hasonló válsághelyzetek ellátásában. A Hurghadában dolgozó két, konzuli feladatokkal megbízott diplomata munkáját segíti – mondta a nagykövet.

Kveck Péter szólt a kairói Dar el-Fuád kórházban ápolt négy súlyos sérültről is. Hangsúlyozta, állapotukban nincs változás, de az orvosok mindent megtesznek azért, hogy javuljon állapotuk. Mint fogalmazott: "erre még várni kell", sérülésük súlyossága miatt.

Hozzátette, hogy szerdán legalább négy vagy még több – a hurghadai kórházban kezelt – sérült utazhat haza Magyarországra. Ez a gyógyulás ütemétől függ, nem a kórháztól, a sérültek állapota határozza meg távozásuk időpontját – fejtette ki a kairói magyar nagykövet.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.