Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-03 12:08:00

A Dél-Alföld legnagyobb és legrégibb helyi vallási ünnepe

Hétvégén tartják a hazatérés ünnepét Szegeden

A Paskai László bíboros celebrálta szentmisével kezdődik szombat délután a Dél-Alföld legnagyobb és legrégebbi helyi vallási ünnepe, a Havas Boldogasszony napi nagybúcsú.

A szegedi ferences templom anyatemploma a római S. Maria Maggiore bazilika, ahol a középkorban az augusztus 5-ei mise közben hófehér rózsaszirmokat hullajtottak a hívek közé, így ragadt az ünnepen a népnyelvben a Havas Boldogasszony elnevezés – meséli Varga Kamill plébános.


A középkori hagyomány

Szeged-Alsóvárosban hagyományosan augusztus első vasárnapján és az azt megelőző szombaton tartják a nagybúcsút, amely a régi időktől kezdve a szegediek és a városból elszármazottak fontos találkozóhelye. A XVIII. században Szeged megmaradt magyarsága ötvennél több délvidéki, a törökök által feldúlt falvat telepített újra, így Havas Boldogasszony napja a hazatérés ünnepévé is vált. A XIX. századtól kezdve már nemcsak a Délvidékről, hanem az ekkor kialakult Szeged környéki tanyavilágból is érkeztek a búcsúba és rokonlátogatóba zarándokok. Mind a mai napig sok, Szegedről elszármazott család szervezi úgy nyári szabadságát, hogy az ünnepre hazalátogathasson.


A kétnapos programban fontos szerepet kaptak a fiatalok

A plébános elmondta, hogy a búcsú kétnapos programját igyekeztek úgy összeállítani, hogy az minél több korosztályt és csoportot megszólítson. Az ünnep szombat délután ifjúsági gitáros misével kezdődik, amelyet Paskai László bíboros celebrál. A program ünnepi zsolozsmával folytatódik, amelyen a szentírásból vett énekek hangzanak fel, de lesz görög katolikus szent liturgia is. Este a Mátyás téren a keresztút élén a szegedi cserkészek haladnak, és a rendház belső udvarán tartandó szentségimádást is a közösség fiataljai vezetik. Az első nap a halottakért mondott éjféli misével zárul.
Az ünnep csúcspontja a családokért tartott szentmise és körmenet vasárnap délelőtt lesz, ezt Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök celebrálja. Misét mondanak az idősekért, betegekért, ápolókért, az édesanyai-édesapai hivatásért is. A program vasárnap este Gyulay Endre nyugalmazott püspök záró miséjével fejeződik be.
 

 

mti/mindennapi

A nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.