Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-07 10:45:00

Hatvan éve indult a Szabad Európa magyar adása

A Szabad Európa Rádió magyar stúdiójának hatvan évvel ezelőtti indulására emlékeztek csütörtök este Bécsben az egykori munkatársak. A bécsi magyar kulturális intézetben Skultéty Csaba (rádiós nevén Ambrus Márton) és Büky Barna (Vadász János) idézte fel a Szabad Európa Rádiónál töltött éveket. Az amerikai kormány által alapított Szabad Európa Rádió már 1950-ben is sugárzott magyar adásokat, egy görög hajó fedélzetéről. Később megalakult az úgynevezett magyar osztály, amely 1951. október 6-án jelentkezett először a rádió végleges székhelyéről, Münchenből.

A rádió elsődleges feladata az információszolgáltatás volt, a kommunista kormányok tájékoztatási egyeduralmának megtörése – mondta Büky. Skultéty szerint amerikai részről soha nem próbáltak beavatkozni hírszerkesztői munkájába vagy kommentárjaiba. „Közösek voltak az érdekeink. Ezek az 1956-os forradalom idején szétváltak egymástól. Míg a forradalom a saját útját követte, az Egyesült Államok nem tudta a jaltai határokat átlépni” – mondta.
Büky visszaemlékezése szerint a kezdetben amerikai magánemberek adományaiból tartották fenn a rádiót, ezt 1974-ig az amerikai Központi Nyomozó Ügyészség (CIA) a saját költségvetéséből egészítette ki: ennek ellenére egyszer sem érezték, hogy a CIA megpróbált volna befolyást gyakorolni a munkájukra.

A SZER hallgatottsága a rendszerváltás után csökkent, magyar osztályának adása 1993-ban szűnt meg. „A győzelmünk a végünket jelentette” – fogalmazott Büky. A magyar osztály első vezetője Dessewffy Gyula egykori kisgazdapárti újságíró volt. A szerkesztőség munkatársa volt többek között Márai Sándor író, Mikes Imre (Gallicus) és Ekecs Géza (Cseke László)

 

– mti –


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.