Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-13 14:07:00

Hattyúkat gyűrűznek a Balaton partján

Idén nyáron új elemmel bővült a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) lakossági madarászprogramjának kínálata: az egyesület kétnapos „Balaton-kerülő” hattyúgyűrűzésre várja az érdeklődőket.

A „hattyú roadshow” célja, hogy minél több madárra kerüljön olyan színes gyűrű, amelynek segítségével ismételt befogás nélkül, távcsővel vagy akár szabad szemmel is azonosítani lehessen az állatokat. A gyűrűzés nélkülözhetetlen ahhoz, hogy minél pontosabban megismerhessük a faj életmódját, kóborlási szokásait – tájékoztat az MME közleménye.

A program augusztus 13-án, szombaton 10 órától indult a balatonfüredi Tagore sétányról. Szombaton az északi, vasárnap a déli parton jelölik a hattyúkat az egyesület munkatársai. A nyakgyűrű nem szorítja el a madarak nyakát és a táplálkozásban sem akadályozza az állatokat. Ez az eszköz csak olyan madaraknál használható, mint például a hattyúk, mert ezek a madarak leveleket, hajtásokat csipegetnek, amelyek lenyelésekor a nyak nem tágul ki jelentősen. A nagy zsákmányt (halakat, békákat) egyben lenyelő madaraknál (gémek, gólyák, kócsagok, kormoránok, kígyónyakú madarak) táplálkozáskor jelentősen megvastagszik a nyak, így náluk nem használható nyakgyűrű, mert akadályozná a nyelést. A gyűrűzésre az egyesület minden érdeklődőt szívesen lát.

 


mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.