Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-05-16 11:44:00

Hátrányos megkülönböztetés éri a marosvásárhelyi diákokat

Hátrányos megkülönböztetés éri a marosvásárhelyi magyar iskolásokat – állapította meg a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD). A testület szülői panaszok alapján négy általános iskolába látogatott el, majd közzétette állásfoglalását.

Nemcsak a marosvásárhelyi iskolaépületek homlokzatáról hiányoznak a törvény által előírt kétnyelvű táblák, a CNCD által az erdélyi városba küldött bizottság megállapítása szerint a folyosókon, a laboratóriumokban sem érvényesül a kétnyelvűség. A CNDC megrovásban részesítette a vizsgált iskolákat, és három hónapos határidőt szabott az ügy rendezésére - írja internetes oldalán a Krónika című kolozsvári napilap.
"Mivel nemcsak a marosvásárhelyi tanintézetekről van szó, minisztériumi szinten kellene lépni – nyilatkozta a lapnak a CNCD elnöke, Asztalos Csaba, hozzátéve, hogy a vonatkozó törvény nem szól bírságról, nem egyértelmű, ezért az iskolaigazgatók, a tanfelügyelőség és az önkormányzat egymásra mutogat az ügyben.
Az év elején szülői beadványok alapján a marosvásárhelyi Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) fordult a CNCD-hez. A tanács akkori vizsgálatakor volt olyan iskolaigazgató, aki megígérte, hogy kihelyezik a kétnyelvű táblákat, és akadt olyan is, aki teljesen elzárkózott ettől.
Asztalos Csaba a Krónikának elmondta, hogy Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester a CNCD-nek írásban tett ígéretet a kétnyelvű feliratok kihelyezésére.


(mti)
 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.