Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-23 18:40:00

Haladást értek el az EU-csúcson

Jól haladnak a bankok feltőkésítéséről és az euróövezeti pénzügyi mentőeszköz megerősítéséről folyó tárgyalások, valamint Görögország ügyében is van haladás.

Mindezt Nicolas Sarkozy állította Brüsszelben, az EU-csúcsértekezlet után.A francia államfő szavai ugyanakkor azt is jelzik, hogy ezen a csúcstalálkozón ezekben a kérdésekben nem jutottak végleges megállapodásra, ezért október 26-án, szerdán újabb csúcstalálkozót kell tartani, mind 27-es uniós, mind pedig 17-es euróövezeti körben.

Még nem végeztünk, de szerdáig ezt meg kell tennünk – jelentette ki Sarkozy. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság – a legfőbb uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény – elnöke a 27-ek vasárnapi értekezletét záró sajtótájékoztatón azt mondta, hogy még sok munka vár a vezetőkre. Jó helyzetben vagyunk ahhoz, hogy szerdán véglegesítsük a megállapodásokat Görögországról, a bankokról, valamint az EFSF-ről – vélekedett Barroso.

Görögország gyakorlatilag csődbe jutott, és az uniós országok egyebek közt arról vitáznak egymással, hogy a magánbankok az általuk megvásárolt görög papírok értékének hány százalékát legyenek kénytelenek veszteségként leírni - vagyis hogy milyen összeg erejéig ne tartsanak igényt állami mentőövre. Júliusban még elégnek gondolták a 21 százalékos kvótát, most – brüsszeli folyosói értesülések szerint – a németek már 60 százalékot javasolnak, a franciák pedig, akiknek a bankjai súlyosabban érintettek, 40 százalékot lennének hajlandóak elfogadni.

Az már korábban ismeretessé vált, hogy az euróövezeti országok újabb csúcstalálkozóra gyűlnek össze szerdán. Most azonban kiderült: a nem eurózónabeli országok vezetőit is Brüsszelbe várják, hogy 27-es körben szintén egyeztessenek. Az állam- és kormányfők megbeszélése előtt – ugyancsak szerdán – ismét tanácskoznak egymással a pénzügyminiszterek.

 

mti

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.