Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-04-26 11:52:00

Háborús bűnök lehetnek a Srí Lanka-i vérengzések

Az ENSZ a világszervezet New York-i székházában, helyi idő szerint hétfőn tette közzé szakértői jelentését, amely megállapította: a szakértők bizonyítékot találtak arra vonatkozóan, hogy 2008-ban és 2009-ben, a szingaléz többségű dél-ázsiai ország kormánya és a szakadár tamil lázadók polgárháborújának végén a szembenálló felek háborús és emberiesség elleni bűncselekményeket követtek el.
A szakértői testület javasolta, hogy állítsanak fel független nemzetközi testületet a negyedszázados polgárháború végső szakaszának kivizsgálására, illetve vonják felelősségre a gyanúsítottakat.
Ban Ki Mun viszont szóvivője útján közölte, hogy nincs felhatalmazása nemzetközi vizsgálat indítani. A szóvivő szavaiból az derült ki, hogy nemzetközi vizsgáló szervezet létrehozásához szükség lenne a Srí Lanka-i kormány hozzájárulására, vagy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT), az ENSZ-közgyűlés, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa, esetleg más nemzetközi szerv ilyen irányú döntésére.
Srí Lanka nem tagja a Nemzetközi Büntetőbíróságnak, így a hágai testület csak BT-felhatalmazás birtokában vizsgálhatná a Srí Lanka-i eseményeket. Diplomáciai források szerint a vétójoggal rendelkező állandó BT-tagállamok közül Oroszország és Kína, valamint a nem állandó tag India sem támogatja, hogy a BT hivatalosan szerepet vállaljon az ügyben.
ENSZ-diplomaták szerint Colombo pedig sosem egyezne bele a több ezer civil halálának nemzetközi kivizsgálásába. Jóllehet az ENSZ-jelentés mindkét felet okolja a halálesetekért, a Srí Lanka-i hadsereg a polgárháború végén megsemmisítette a Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) lázadószervezetet és annak vezetését, így nemzetközi vizsgálat esetén egyedül a kormányerők lennének felelősségre vonhatóak a történtekért.


(mti)
 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.